Pumpapaj med fårost

Alla matlagningsprogram på tv i höst verkar ha använt sig av pumpa, men i butikerna var det dessto svårare att få tag i pumpor visade det sig. När jag sen väl fick tag i en hade jag glömt vad det var jag skulle göra med den.. Så bland kokböckerna hittade jag ett recept på en förrättspaj med fårost.

pumpapaj

Deg:
3 dl siktat dinkelmjöl
125 g smör
3 msk vatten

Blanda mjöl och smör till en grynig massa och arbeta in vattnet. Låt vila i kylen minst en timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform (ca 28 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.

Fyllning:

1 rödlök
400 g pumpakött
150 g fetaost
6 ägg
5 dl mjölk
salt och peppar
timjan

delad pumpa

pumpabitar

Hacka löken och fräs den ett par minuter i olja. Skär pumpan i tärningar (skalet ska skäras bort) och skär fetaosten i bitar. Fördela lök, pumpa och ost i pajskalet.

fördela i skalet

äggstanning

Rör ihop ägg och mjölk. Salta, peppra och smaka av med torkad eller färsk timjan. Häll smeten i skalet och baka i ugnen ca 45-50 minuter.

servera med en sallad

Servera med en sallad.

Källa: Säsongens Vego av Pia Hall

Tips: Spara kärnorna från pumpan. Skölj av dem ordentligt och torka av på papper. Blanda med några droppar olja och lite salt i en panna och rosta i 175 grader tills dom är lite färgade och krispiga. Rör om då och då. Gott att tugga på framför tv:n :)

Millans kommentar: En paj som skiljer sig helt i smaken från vad vi brukar äta. Pumpan gör pajen söt och kontrasten till fetan är god. Passar perfekt med en liten bit till förrätt. Däremot blir det allt för sött att använda till huvudrätt. En liten bit är gott och tillräckligt.

Kommentarer

Martina skrev 2009-11-14 klockan 12:26

Pajen ser verkligen jättegod ut. Använde mig av samma pumpa som du har köpt (butternut squash) för några veckor sedan. Delade dom bara i långa delar och la dom i en ugnsform, på med flingsalt och olivlja och in i ugnen ca 50 min, blev såååå otroligt gott!

Karin/Rosa maränger skrev 2009-11-15 klockan 01:00

Har aldrig ätit något med pumpa som ingrediens förrut men har hört att det är många som gillar det. Ser mkt fin och god ut!

Millan skrev 2009-11-15 klockan 10:09

Martina: Använden du pumpan som tillbehör istället för potatis då? Kan tänka mig att det blev gott iaf.

Ingeborg skrev 2009-11-15 klockan 14:44

Åh. Och jag måste nog springa till ica och köpa butternut squash!! Räknas den verkligen som pumpa föresten? Jag är osäker, men det kanske den gör... Gott är det i alla fall!

Millan skrev 2009-11-15 klockan 19:39

Ingeborg: Har ingen aning om det räknas som pumpa, men på svenska heter den Butternutpumpa (enligt wikipedia). Måste erkänna att mina pump-kunskaper är ganska begränsade..

Bästa pumparecepten till Halloween och Alla Helgonahelgen skrev 2013-10-21 klockan 09:03

[…] Pumpapaj med fårost (Salt och Peppar) […]

Lämna en kommentar




*