Pumpafyllda ravioli

I våras var jag nere i norra Italien och blev vid en av middagarna bjuden på den godaste pastan jag någonsin ätit. Det ser inte mycket ut på fotot, jag vet, men de var fyllda med en gyllenorange söt pumpafyllning som fullständigt smällte på tungan.

italiensk pasta

Jag har inte kunnat glömma smaken och bestämde mig för att försöka lista ut vad det var. Efter en stunds sökande på nätet hittade jag lite blandad inspiration, men inget som verkade helt rätt.

Första försöket tänkte jag dock fuska lite på och använda färdiga lasagneplattor för att bygga raviolin. Det var INGEN bra lösning. För det gick helt enkelt inte. Efter många hårda otrevligt ord slutade det med att jag slängde ner allt i en lasagneform. Smaken fanns där, men det blev ändå så fel. Men skam den som ger sig! Några månader senare gjorde vi ett nytt försök!

ingredienser
Dock så glömde jag att fotografera innan jag började den här gången. Så fotot här ovanför stämmer inte riktigt. Färska lasagneplattor gick ju inte alls. Och kakorna vi köpte senast var fel de också. Rätt sorts kakor finns på fotot här under.

amaretti

amarettikakor
Det som visade sig skulle bli svårast var just att få tag i rätt sorts kakor. Efter mycket letande hittade vi dem slutligen i Köpenhamn. Efter en liten provsmakning kom vi fram till att de smakar precis som mandelbiskvier. Så nästa gång ska vi inte fara runt och leta hysteriskt efter de här kakorna, utan köper vanliga mandelbiskvier (små kakor man ofta har i nyponsoppa).

Pumpafyllning
500 g Pumpa (vikt utan kärnor och skal)
40 g Amaretti kakor/Mandelbiskvier
50 g Äppelsenap (blanda 45 g äpplegele med 5 g senap)
80 g riven parmesanost
citronskal från en halv citron
en nypa muskot
en nypa salt
ca 1 dl skorpmjöl

Dag 1: gör fyllningen
Skala och kärna ur pumpan

pumpa

Lägg pumpan i en ugnsform, lägg över folie och sätt in i ugnen på 200 grader ca 50 minuter, pumpan är klar när man lätt kan ta sönder den med en gaffel.

Krossa amaretti kexen/kakorna.

kör pumpan i köttkvarnen

Kör pumpaköttet genom en köttkvarn eller potatispress. På fotot så är det köttkvarstillsatsen till Kitchen Aid-maskinen som används.

Rör i äppelsenapen, citronskalet , parmesanosten och kexen/kakorna och rör ihop med en sked.

Krydda med en nypa muskot och en nypa salt

Om röran är väldigt lös kan man nu blanda i skorpmjölet.

Låt röran vila minst ett par timmar, gärna över natten i kylen innan du bygger raviolin.

röran

Dag 2: Gör pasta och fyll

Färsk pasta till ravioli
6 dl vetemjöl
2 msk olja
2 ägg + 2 äggulor
2 msk vatten
1 tsk salt

Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen absolut inte går ihop. Knåda i 10 minuter.

Slå in degen i plastfolie och låt vila i en timme.

Bygga tortinlinisar
Nu kommer det pilliga arbetet med att bygga ihop pastaknytena. Kavla ut degen och skär fyrkanter och försök få ihop det. Jag kan väl avslöja att detta änsålänge inte är min starka sida.. det kommer krävas lite övning för att få det snyggt!

bygga

bygga

Koka dem ca 8 minuter.

Smält en stor klick smör i ett stekjärn och rulla pastan som hastigast däri såfort de kommit upp ur kokvattnet.

Servera med sallad.

ravioli

Och här är det färdiga resultatet. Det enda jag tänker när jag ser fotot är – varför i helsike fotograferade jag inte när jag delat på en av dem? Varför har jag inget foto på den guldgula fyllningen vars konsistens var helt perfekt? Men smaken var helt klart där :) Och nästa år när vi får tag i pumpor så är det jag som letar upp det här inlägget och gör dem igen!

Kommentarer

Fröken Dill skrev 2010-01-27 klockan 13:36

Vilket spännande, ovanligt och gott raviolirecept! Tycker fröken Dill

Chezsofia skrev 2010-01-27 klockan 13:09

Skam den som ger sig! Verkar underbart gott också. =) Vår Ica affär har faktiskt haft amarettikakor några gånger. Jag kan hålla med om att smaken påminner om mandelbeskvier men möjligen med mer bittermandelsmak. Kanske kan man ha lite amaretto i för att höja bittermandelkänslan om man tar mandelbiskvier istället. Är det förresten inte så ganska ofta när man fotograferar mat att man i efterhand kommer på hur det skulle gjorts för att se som godast ut?

Eva skrev 2015-08-03 klockan 14:55

Har precis kommit hem från Toscana och började googla på pumpafylld pasta. Blev så glad när jag hittade din sida. Ska absolut göra denna för det var ju bara så gott!

Millan skrev 2015-08-05 klockan 19:34

Välkommen hit Eva och tack för besöket! Hoppas du hittar fler recept som lockar här :)

Lämna en kommentar
Reklam: