Prag

Som jag berättade tidigare har jag varit i Prag flera gånger och är helt förälskad i staden. Så jag tänkte passa på att göra lite reklam för denna underbara stad.

Utsikt över Prag

En sak du måste besöka är Pragborgen. Ta spårvagnen upp (onödigt att slita på krafterna då du kommer att gå tillräckligt iaf). Köp en bra guidebok, vandra omkring och utforska de fantastiska byggnaderna (S:t Veitskatedralen, Kungapalatset, S:t Georgklostret m.m). Missa inte Guldgränden med sina små hantverksstugor (som från början var bostäder för borgens vakter).

Vid borgen

Från borgen vandrar du sen ner till Lillsidan. Här finns många historiska gator och torg. Men främst skulle jag vilja tipsa om att ta Bergbanan upp och besöka Petrintornet. Petrintornet är en imitation av Eiffeltornet, som byggdes för jubileumsutställningen 1891. Det är 60 m högt och för att komma upp i toppen behöver du vandra 229 trappsteg upp. Men det är det värt. Du får en underbar utsikt över staden!

När du ändå befinner dig där uppe, passa på att gå igenom spegellabryrinten och titta på målningen som visas hur Prags försvar kämpar mot svenskarna år 1648 på Karlsbron.

Efter ditt besök på lillsidan är det dags att gå över Karlsbron, mot Gamla och Nya staden. Karlsbron är nog Prags mest välkända monument. Bron är endast öppen för fotgängare. Många av statyerna på bron är kopior, men det spelar mindre roll. De riktiga finns på Nationalmuseet för att skydda dem mot väder och vind.

Väl framme i den delen av staden där Gamla och Nya staden finns är där massor av kyrkor, kloster och andra historiska byggnader. Som jag sa innan, köp en bra guidebok och ta dig runt på egen hand och utforska staden! Du kommer inte att bli besviken!

Astronomiska uret

Det Astronomiska uret, som sitter på Gamla stadens rådhus är en sån sak som alla turister stannar till för att titta på.

Ett områden jag tyvärr inte hann att besöka den här gången är Josefov, det judiska området. Om du besöker Prag för första gången tycker jag dock att det är ett måste att hinna dit. Köp en entreebiljett och gå omkring och besök synagogorna, kyrkor och museer. Glöm inte bort den gamla judiska kyrkogården.

Är du sen trött i benen av allt gående så finns det trevliga båtturer på floden. Köp biljett, sätt dig ner och beställ in glass och bara åk runt och titta på staden.

Pizza

Maten
Mat i Prag är en väldigt trevlig upplevelse. Det är både gott och billigt! Vill du äta och dricka typiskt tjeckiskt börjar du med att beställa in ett glas Becherovka som apertif (jag tycker att det smakar flytande pepparkaka). Till middag sen blir det köttgryta (gulash) med knödel.

Dricka i Tjeckien är givetvis Öl. Det fullkomligt flödar av god öl där nere! Njut!

StarBeads

Shopping
Eftersom jag vet om att många av besökarna här på bloggen är pysslare får det bli några rader om det också. Scrap-prylar finns det i skrivande stund knappt något av. Så lägg inte ner någon tid på att fara omkring och försöka hitta det. Däremot så finns det ganska mycket pärlor. En av butikerna jag hittade den här gången var Star Beads.

Národní 25
110 00 Praha 1

Trots det något suddiga fotot så kan jag berätta att påsarna på bilden kostar ca 30 tjeckiska styck.

Inne i city finns det en hel del små gallerier och shoppinggator, men vill du hellre ta dig ut till köpcentrum kan jag rekomendera den röda metrolinjen ut till Chodov. Direkt när du kommer upp från tunnelbanan hittar du centrat. Du kan även ta den gröna linjen ut till Flora och hitta ett centra där.

Är du däremot på humör för att pruta på saker kan den stora marknaden vara trevlig. Massor av kineser som anfaller dig och vill pracka på dig allt från äkta Prada solglasögon till väskor och kläder. Ta den röda tunnelbanan till Vltavská. Sen ska du gå en liten bit därifrån, följ floden uppåt, liksom.

Millan iklädd sina nya solglasögon

Vaddå? Är inte mina nya Prada-solglasögon äkta?
Äsch.. Men här är jag iaf :) Tack till Åsa som tog fotot.

Utanför Prag
Har du gott om tid på dig kan jag rekomendera dig att ta en tur ut till ut till Kotna Hora. Ta dig till en av tågstationerna i Prag och köp tågbiljetter dit ut (tar ungefär 1-2 timmar att åka dit). Du kan även ta någon av alla de turistbussar som dagligen kör dit ut, men räkna med att det blir minst dubbelt så dyrt och du kommer behöva gå runt med en hel skock folk. *usch* Hur som helst, när du väl tagit dig dit ut är Benkyrkan och St. Barbara cathedral två saker du måste se!

Benkyrkan

Foto här ovanför är taget inne i benkyrkan.

Ett tips är även att åka till Terezín och koncentrationslägret Theresienstad. Inte sådär jätteupplyftande och kul, men en viktig del av historien. Terezín ligger i norra delen av Böhmen.

Sådär, jag hoppas att någon orkat läsa sig igenom ända hit och jag hoppas att någon kommer få lite nytta av det här.

Kommentarer

Linda skrev 2007-08-19 klockan 02:26

Håller med om att Prag är en riktigt trevlig stad. Att det är fint där, och att maten (och ölen) är god och billig. Kan rekommendera en restaurang där som heter "U Palivce"...

Maria skrev 2007-08-19 klockan 15:21

Hmm, lite sugen på att åka till Prag blir jag allt. Får ta och skriva upp det på listan över ställen som jag vill besöka någon gång i framtiden.

agnesilund skrev 2008-10-25 klockan 13:34

Gillar att läsa romaner som utspelar sig på plats`, som kan ge resan mervärde. Vad finns det mer än Kafka? Har någon en idé?

Lämna en kommentar
Reklam: