Potatispaté med Västerbottensost

Till årets nyårsfest gjorde vi en mycket uppskattad potatispaté. Den utgår från vårt “vanliga” recept, som hängt med sedan jag var liten. Men vi har tillsatt Västerbottensost och anvisningar för att göra den dagen innan. När man står där med 4 kg potatis är man överlycklig att man har en KitchenAid som skivar potatisen så att man slipper det iaf.

En fullständig rapport från nyår är på gång, men tillsvidare får ni nöja er med receptet på potatispatén!

Potatispaté med Västerbottensost
till 4-5 personer

1 kg potatis

3 ägg
4 dl matlagningsgrädde och/eller mjölk (om du gör den dagen innan, lägg till 0,5 dl så att den inte blir torr dagen efter)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl riven stark lagrad ost ex. Västerbottensost

Skala och skiva potatisen mycket tunt.

Vispa samman övriga ingredienser. Vänd ner potatisen i detta.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en avlång (bröd)form (som rymmer ca 2 liter). Klä botten med bakplåtspapper. Lägg de fuktiga potatisskivorna i formen och packa dem ordentligt. Häll över resten av smeten och ställ formen i ugnen.
Grädda ca 1,5 timme, med folie över mot slutet.

Låt patén stå ca 15 min innan den stjälps upp
eller
Låt patén svalna helt och sätt in den i kylskåp över natten. Värm sedan upp ugnen på varmluft 200 grader och värm ca 30 min.

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-01-02 klockan 20:10

Så mumisgt det ser ut

Caroline skrev 2011-03-23 klockan 12:25

Mums! Jag som numera är vegetarian tänker absolut testa denna! :)

Millan skrev 2011-03-25 klockan 19:15

Linda, Caroline: Tack för era kommentarer!

Lämna en kommentar




*