Persiljerotssoppa med ångkokt torsk

I helgen så var vi både vid fiskehoddorna och på bondens marknad och shoppade loss. Fick tag i nyfångad färsk torsk och små fina persiljerötter vi bestämde oss för att göra något med. Resultatet blev den här goda soppan. Något för den som verkligen gillar persilja!

Persiljerotssoppa med kokt torsk
till 4 portioner

200 g persiljerot
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör

1 liter fiskbuljong (1 l vatten + 2 fiskbuljongtärningar)
1 knippe persilja (ca hälften av det på fotot nedan)
1 dl grädde
2-3 msk vetemjöl
salt & peppar

manchego (eller någon annan smakrik ost)
400 g torskfilé

Soppan: Skala persiljerot, lök och vitlök och skär i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och fräs grönsakerna lätt en kort stund.

Häll på buljongen och låt soppan koka ca 15-20 minuter. Persiljeroten ska bli mjuk.

Grovhacka persiljan och blanda ner i soppan. Mixa soppan slät med en stavmixer. Koka upp, blanda grädde och vetemjöl och häll ner i en tunn stråle under omrörning. Smaka av med lite salt och rikligt med peppar.

Torsken: Jag ångkokar alltid torsken, vilket är det som ger bäst resultat. Lägg torsken i ångkokaren och strö över lite salt. Efter 5-10 minuter, beroende på torskens storlek är den klar.

Har du ingen ångkokningskastrull kan du koka upp lättsaltat vatten och lägga i torsken. Dra av från plattan och låt torsken ligga i vattnet ca 10 minuter.

Idag valde vi att servera soppan med riven Manchego på toppen. Det ger en riktigt god smak åt hela soppan, men speciellt till fisken.

Häll upp soppan i skålar (gärna ganska platta skålar då torsken vill sjunka till botten), lägg i torsken och riv rikligt med ost på toppen.

Kommentarer

Malin I Form skrev 2011-09-22 klockan 21:04

Det låter lite intressant faktiskt :)

Foodelicious skrev 2011-09-23 klockan 10:04

Vilken god soppa! Manchego ost till låter som en bra idé! :)

Lämna en kommentar
Reklam: