Pekinganka

Chrisses och min drömresa var att få åka till Kina och se alla de där häftiga sakerna vi bara läst om. Nu i höstas blev vår dröm verklighet och här i bloggen kommer det bli några matinlägg från Kina.

Om man är i Peking så måste man ju bara testa den maträtten de är mest kända för, nämligen Pekinganka­.

Hos Wikipedia läser jag:

Pekinganka tillagas genom att skinnet skiljs från kroppen genom att man pumpar in luft innanför skinnet, varefter skinnet skållas och gnuggas med melass vilket ger det en mörkare färg och en aningen sötaktig smak när ankan sedan ugnssteks. Under ugnsstekningen rinner stora delar av fettet bort. På grund av den något krångliga tillagningsmetoden och att man behöver en stor ugn är det relativt ovanligt att man tillagar Pekinganka i hemmet, betydligt vanligare är att rätten tillagas på restaurang eller av cateringfirma.

Först fick vi in en massa andra smårätter. Allt från ankfotspaté till Anksoppa.

Men vi fick även räkor i sötsur sås

Kockarna kom ut vid borden och skar upp allt.

De enormt tjocka fettkanterna indikerar bara att det är en fin anka de serverat oss. Tyvärr tillhör det väl inte min favorit, men visst är det smakrikt.

Man tar en tunn tunn pannkaksliknande sak. Doppar en bit anka i den söta såsen och lägger i pannkakan tillsammans med kinesisk lök. Sen rullar man ihop och äter.

Att få äta Pekinganka i Peking var en roligt upplevelse och jag återvänder gärna till Peking igen!

Kommentarer

Stina skrev 2008-11-06 klockan 12:02

Ja, den är julig :) Pannacottan kan få en lösare konsistens än vad man är van vid. (Jag föredrar det dock) Endera tar man lite mer gelatin eller så tar man gräddfil enligt orginalreceptet, 3 dl. Jag tycker det blev för surt därför jag prövade med vaniljyoghurt andra gången. Du hittar orginalreceptet här: http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22128

TheLostSwede skrev 2008-11-06 klockan 12:48

Uhm, ni fick nog fel sort, eftersom dom har två sorter, en fet och en mycket torrare. Den torrare varianten strimlas och smackar mycket bättre. Dessutom så är det inte kinesisk lök utan vanlig vårlök som man äter det med, samt ofta lite tunt strimmlad gurka och kinesisk plommonsås att doppa i. Fet anka är äckligt men den torrare varianten kan vara riktigt gott om det är på en bra restaurang.

Tessan skrev 2008-11-07 klockan 08:02

Åh, när jag var i Peking åt jag faktiskt aldrig pekinganka, däremot festade vi på HotPot ett par gånger. Lyckades irra oss in på en restaurang där ingen kunde engelska men där de hade 1 engelsk meny. Det var att peka bara =)

Millan skrev 2008-11-07 klockan 09:34

Tessan: Vi var med om ett hotpot-äventyr också. Så det kommer ett inlägg med det om några dagar :)

anna skrev 2008-11-07 klockan 22:56

Wow!!! :) Ser fram emot fler inlägg.

Lämna en kommentar
Reklam: