Pasta med tomatsås och getost

Vissa dagar är riktigt bra matdagar. Från dålig planering och idetorka serveras plötsligt den läckraste middagen.

Idag var en sådan dag. När jag vaknade i morse hade jag ingen som helst aning om vad som skulle finnas på middagsbordet på kvällen. Ur frysen plockades en förpackning hemmagjord tomatsås jag gjort tidigare i höst. En låda med räkor fångade min uppmärksamhet och jag tänkte att en näve räkor skadar inte. Men det blev nog ett halvt kilo räkor som även de togs fram från frysen. På något sätt skulle det bli middag. Sen åkte jag till jobb och tänkte inte mer på det.

När jag kom hem skedde följande:
* Vatten i en kastrull till pastan.
* Tomatsåsen (recept här) ner i en mindre kastrull och värmde upp den.
* Skalade räkorna (spara skalet)

När pastan var färdigkokt fördelades räkorna över pastan och därefter hälldes såsen över. På toppen smulade vi rikligt med chevre. Och detta blev verkligen supergott!

Räkfond
De sparade räkskalen slängdes i ett stekjärn tillsammans med lite rotfruktsrester (både selleriroten och blasten, purjolök, gul lök och några övermogna tomater), en skvätt vin och lite vatten. Låt koka upp ca 15 minuter tills räkskalen blivit ljusa och nästan vita. Sila bort räkskalen och allt det andra. Häll tillbaka vätskan i stekjärnet. Tillsätt 2,5 dl matlagningsgrädde och låt puttra någon minut. Smaka av med salt & peppar.

Den här fonden går utmärkt att frysa och du kan använda den till bland annat:

* Soppa (skär torsk och/eller lax i mindre bitar och lägg ner i fonden. Låt koka upp. Tillsätt eventuellt lite skalade räkor också.

* Fiskgratäng (skär torskfileer i mindre bitar, häll över fonden och ställ in i ugnen ca 20 minuter)

Kommentarer

kökschefen.se/Lars skrev 2010-10-09 klockan 15:32

Tänk vad ofta man av slentrian slänger räkskalen istället för att göra en god smaksättare av dem. Dessutom en god affär eftersom priset på räkor numera är astronomiskt!

MATBLOGGEN skrev 2010-10-10 klockan 21:56

Så gott!! :)

Lämna en kommentar
Reklam: