Päronmarmelad/sylt med kardemumma
Det finns vissa smaker jag verkligen tycker om. Både smaken och doften av kardemumma gör mig glad. En kopp kardemummate med en skvätt mjölk på kvällen är ljuvligt. Eller kardemummabullar..mmm! I helgen fick jag för mig att jag skulle använda den där korgen med päron vi köpte billigt i veckan till att göra marmelad. Smaksättningen fick givetvis bli kardemumma.
till 2 “honungsburkar”
1/2 kg mogna päron (ca 1 kg innan du skalat och kärnat ur)
1-1,5 dl ljus sirap
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk flytande vaniljextrakt
(här kan du även byta ut mot andra kryddor. Vad sägs om kanel istället? Eller kanske lite saffran? Tipsa gärna om din favoritkombination)
2,5 dl syltsocker
Skala päronen och ta bort kärnhuset. Skär dem i tunna skivor och bitar och lägg i en kastrull tillsammans med sirap och kryddor. Koka under lock i ca 10 minuter.
Lägg syltsockret i grytan och koka i ytterligare 2 minuter. Skumma eventuellt av.
Häll upp på varma, rena burkar. Förvara kallt.
Millans kommentar: Lättlagat och gott! Om du gör det på väldigt söta päron kan det bli nästan för sött. Minska isåfall mängden sirap. Smakar underbart tillsammans med en god ost eller på frukostgröten.
Handgjort receptkort.
Kommentarer
Helena Ljunggren skrev 2010-03-03 klockan 08:41
Så fantastiskt gott med päronmarmelad!
Karin skrev 2010-03-03 klockan 13:13
Ja päronmarmelad har jag gjort många gånger. Det är ju så gott med lite sött till ostar. Syltsocker är en ganska ny erfarenhet för mig men oj så lättsamt det är att använda.
Maria skrev 2010-03-03 klockan 14:11
Härligt med egengjord marmelad och som alltid ett oerhört vackert receptkort!
Yasemin skrev 2010-03-04 klockan 20:02
Vilket fint receptkort. Jättebra tips, tackar. Päron som marmelad låter gott.
Reklam:
Lämna en kommentar