Päronkaka

Päronkaka

Vad gör man om man helt plötsligt har massa päron liggandes hemma i fruktskålen? Letade efter recept på nätet som innehöll päron. Hittade en hel del salladsrecept som innehöll päron och valnötter men då jag är allergisk mot valnötter så sorterades dessa recept ganska snabbt bort. Sedan hittade jag olika varianter på vin/glöggkokta päron och så den gamla hederliga päronhalvor med After Eight som visserligen är gjord på konserverade päronhalvor. Hittade till slut en kaka på Arlas hemsida som stod att det gick lika bra att göra den med päron. Receptet såg ju helt okej ut så vi testar väl.

8-10 bitar

Ingredienser till en päronkaka

Ingredienser:
150 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2-3 päron eller äpplen
2 dl crème fraiche
1 dl socker
2 ägg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

Uttryckt deg

4. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter.
6. Vispa med handvisp under tiden ihop crème fraiche, socker och ägg bara så mycket att allt blandas.
7. Skala, kärna ur och klyfta päronen.

Ogräddad päronkaka

8. Ta ut kakan och häll på fyllningen. Stick ner päronklyftorna.
9. Grädda ytterligare 30-35 minuter.

Gräddad päronkaka

10. Låt kakan kallna och sikta ev över lite florsocker. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Källa: Arla

Marias kommentar:
Ja du, vad tusan blev det här egentligen? Kakan smakade varken gott eller äckligt. Den är helt klart ätbar men den blev då rakt inte så god som jag hade hoppats på efter att ha läst ingredienslistan. Något måste ha gått galet eller så är det mixen som inte gick ihop sig. Fyllningen blev lite märklig i konsistensen tror jag, annars har jag inte en susning om vad som hände. Näe, detta recept sparas inte för framtiden.

Kommentarer

anna skrev 2008-09-06 klockan 12:39

Fick fina päron med senaste ekolådan, men vet inte riktigt heller vad jag ska göra av dem jag inte kommer hinna äta upp...jag tål valnötter i och för sig, men det kan vara kul med något mer recept.

Berith skrev 2008-09-06 klockan 14:53

Den ser så god ut på bilderna så jag tänkte skriva ut receptet, men så läste jag din kommentar. Tycker inte du om den så gör jag säkert inte heller det. Jättebra att ha en egen testpanel!!!

Maria skrev 2008-09-06 klockan 15:44

Anna: Jag brukar göra en päronrulle av tortillabröd som blir super. Hojta till om du är intresserad. Det är dock mera en efterrätt. Berith: Fast mina svärföräldrar med sällskap tyckte kakan var fenomenalt god. Kanske bara var jag som var petig?

Millan skrev 2008-09-06 klockan 16:51

..eller så var svärföräldrarna bara väldigt artiga *skrattar* Ser gott ut på fotot iaf.

Jenny Sellsve skrev 2008-09-07 klockan 14:13

Jag älskar soppa, den där ser väldigt god ut.

Maria skrev 2008-09-08 klockan 19:57

Millan: Svärföräldrarna åt och bjöd även på denna kaka vid ett senare tillfälle och de lät meddela att alla var mer än nöjda och tom efterfrågade receptet... Så det var nog snarare mina smaklökar den inte föll i god jord hos då alla andra verkar tycka den var toppen.

Lämna en kommentar




*