Paolo Robertos pastarullar med spenat, ricotta och parmesan

Paolo Roberto är duktig på mat. Hans Italienska recept är ofta riktigt goda och vi lånar gärna inspiration därifrån. Den här gången valde vi dock att faktiskt följa hans recept från början till slut. Det visade sig ta väldigt lång tid och det där med att göra pastadegen själv.. har ni liksom vi ingen pastamaskin så skippa det. Ja, det är förresten ganska mycket ni kan skippa i det här receptet när vi ändå är igång. Men mer om det i slutet på det här inlägget. Maten hade fantastiska smaker och vi kommer definivit att göra vår egen förenklade version av denna i framtiden.

pasta

Pastarullar med spenat, ricotta och parmesan

Pastadeg:
3 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1/2 msk olivolja
1/2 tsk salt

Tomatsås:
400g krossade tomater
3 msk olivolja
1 liten gul lök
1 hel vitlöksklyfta
5 strimlade basilikablad
ca 1/2 tsk salt
1 nypa strösocker

Fyllning:
700 g färsk bladspenat (eller 250g djupfryst bladspenat) (vi nöjde oss med 400 g färsk)
2-3 msk olivolja
250 g ricotta
2 dl färskriven parmesanost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

till servering:
färskriven parmesan
sallad

Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen och tillsätt olivolja och salt. Arbeta samman till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse, tillslut och låt vila ca 30 minuter i kylskåp.

Förbered under tiden tomatsås och fyllning. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt halvorna fräsa långsamt i oljan tillsammans med vitlöksklyftan utan att de tar färg. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter. Ta upp och kasta lök och vitlök. Ställ kastrullen åt sidan.

Skölj spenaten till fyllningen och skär bort den grövsta delen på stjälkarna. Förväll spenaten i kokande vatten i 1 minut och låt den rinna av i ett duskslag. Låt tinad djupfryst spenat rinna av väl. Strimla spenaten.

Häll olivolja i en stekpanna och fräs spenaten hastigt. Ta stekpannan från spisen och låt svalna. Rör i ricotta och parmesan. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla ut pastadegen till en tunn rektangel på ca 50 x 25 cm.

Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrul. Häll lite olja i pastavattnet och lägg försiktigt ner pastaplattan. Koka i ca 5 minuter. Häll av vattnet försiktigt så att pastaplattan inte går sönder. Lägg pastaplattan på en arbetsyta, gärna försedd med en kökshanduk. Fördela fyllningen jämt på plattan, men lämna ca 1 cm runt kanterna. Rulla från kortsidan ihop till en fast och fin rulle och skär den i 1 1/2 cm tjocka skivor.

Pensla en ugnsfast form med olivolja Lägg i pastarullarna i formen och häll över tomatsåsen.

Gratinera i 15-20 minuter, strö över lite parmesanost och servera.

Källa: Paulo Robertos stora Italienska kokbok

Millan och Chrisse kommenterar: Nästa gång kommer vi förenkla det hela. Vi kommer inte förvälla spenaten och vi kommer köpa färdiga färska lasagneplattor. Vi kommer nog också hacka lök och vitlök och låta koka med tomatsåsen och sedan snabbmixa med stavmixer när den är klar. Smakerna är goda och detta kan lätt göras om till en bra vardagsrätt just genom att använda färdiga pastaplattor och kanske till och med färdig tomatsås. Paolo gillar nog inte det längre, men det gör vi :)

Lämna en kommentar




*