Paolo Robertos pasta med brödkrutonger och blomkål

Vi gillar Paolo Robertos mat, men det är väldans vad den mannen lyckas göra enkla saker omständiga ibland. Räkna med att du efter att ha lagat detta har använt alla plattor på spisen. Spara tid och tålamod genom att göra krutongerna vid ett annat tillfälle eller köpa färdiga. Strunta i att rosta ströbrödet, du lär ändå inte smaka någon större skillnad.

pasta

Paolos pasta med brödkrutonger och blomkål
till 3 portioner

400 g pasta linguine eller bavette (eller någon annan lång pasta)
300 g blomkål
3 skivor formbröd (eller färdiga krutonger)
3 msk ströbröd
1 dl olivolja
2 små torkage chilli (peperoncino)
2 hela vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
1 1/2 dl färskriven parmesanost
salt
peppar

Skölj blomkålen och dela den i små buketter

Koka upp lättsaltat vatten en en kastrull. Lägg ner blomkålen i kastrullen och låt koka i 3-5 minuter. Passa blomkålen noga, den ska vara al dente (ha ordentligt tuggmotstånd). Häll av vattnet.

Kantskär formbrödet och skär sedan brödskivorna i små tärningar. Rosta tärningarna ljusbruna i en torr stekpanna. Häll över krutongerna på ett fat och ställ åt sidan.

Rosta ströbrödet 2-3 minuter i en torr stekpanna. Rör flitigt och passa noga så att det inte bränns vid.

Häll oljan i en kastrull stor nog för att hålla hela pastarätten. Lägg i chilli och vitlök och fräs varsamt på låg värme utan att det tar färg, ca 10 minuter. Ta upp och kasta vitlök och chilli. Ställ kastrullen åt sidan.

Bryt pastan i 5 cm långa bitar och koka den al denta i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet men spara ca 1 dl i en kopp.

Ställ kastrullen med oljan på medelvarm platta och blanda snabbt men försiktigt i en skvätt av det sparade pastavattnet, pasta, blomkål, krutonger, ströbröd, persilja och parmesanost. Spara några skedar parmesan till servering. Smaka av med salt och peppar och rör om tills allt är väl blandat.

Servera pastan i djupa tallrikar. Strö över lite parmesan.

Källa: från Paolo Robertos stora italienska kokbok

Lämna en kommentar
Reklam: