Ostprovning

I julklapp av mig fick Chrisse en ost&vin-provning. Chrisse är väldigt förtjust i olika ostar och tyckte att det skulle bli jättekul. Och efter att ha varit på provningen kan jag säga att han blev inte besviken!

ostprovning

Det bjöds på 6 olika hårdostar och 5 mjuka ostar, samt 3 olika viner. Fokus låg på ostarna och vinet var mest där för att man skulle kunna testa de olika ostarna ihop med torrt vitt vin, rött vin och sött dessertvin.

Jag tänker inte lista alla ostar vi fick testa, men däremot kommer jag att lista några av våra favoriter. Kanske mest för vår egen skull så att vi inte glömmer dem. Men även för er skull, så att ni kanske hittar något nytt gott att prova till helgens ostbricka!

Le Puy de Fou
En nästan kritvit hård getost med gul kant. Namnet betyder “en dåres längtan” och jag kan väl säga att vi längtar efter att få äta den igen. En supergod ost som blev ännu bättre av att serveras med grön tomatmarmelad. Gissa vem som ska göra egen tomatmarmelad i sommar!

Malmö-Akvavit
Vi har smakat hårdostar med sprit förr, men aldrig tidigare har en sådan ost fallit oss så i smaken. Osten kryddas med Malmö-Akvavit (som finns att få tag i på Systembolaget på Hansa), kryddad med örter från slottsträdgården i Malmö. Den serverades med körsbärsmarmelad, vilket var gott, men absolut inte nödvändigt då den var hur god som helst utan. Kvällens guide tipsade oss om att den var god att äta till öl, och jag kan lova att det ska testas av mig lite senare i sommar!

Brie de Meaux
En riktigt god mogen Brie är nog mångas favorit, och denna är verkligen god. Men fråga inne i butiken om du är sugen på någon god. Vi brukar alltid köpa en liten bit brie och jag tror knappt att vi fått samma sort någongång, men de har alltid varit lika goda.

Österlenädel
Från Vilhelmsdals gårdsmejeri ute på österlen kommer den här utsökta mögelosten. Den är mycket skarpare i smaken än en vanlig blå Castello, men mycket mildare än Roquefort (som jag personligen tycker är lite väl skarp). Österlenädelosten görs på mjölk från jerseykor.
Vilhelmsdals gårdsmejeri: http://www.vilhelmsdal.se

Mer info om provningarna hittar du på Möllans ost-hemsida:
http://www.mollansost.com

Just nu är vi dessutom väldigt sugna på att prova ännu fler ostar, så har du någon favorit, tipsa oss gärna!

Kommentarer

Martina skrev 2010-02-13 klockan 11:10

Va gott det ser ut! Det måste varit kul.

Karin/Rosa maränger skrev 2010-02-13 klockan 20:19

Vad kul att få en sån provning. Skulle jag gärna gå på nån gång.

Fia skrev 2010-02-16 klockan 17:48

Tack för tipset! Nu har jag bokat som mannen ska få i födelsedagspresent! Kram!

Lämna en kommentar
Reklam: