Ostnjutning

Sedan jag var och besökte Falbygdens har jag nog snackat ovanligt mycket om ost hela tiden. Dels fick jag några nyheter med mig som skulle testas och dels var jag väldigt sugen på lite andra saker. Så vi bjöd hem mina föräldrar på spontan ostkväll. Och vem kan tacka nej till detta gottebord?

Det bjöds på flera sorters kex och marmelader.

Arn Reserva (24 månaders lagrad herrgård)
Som du kan läsa mer om här (klick!).

Getost med honung – som var en riktig sötsliskig upplevelse. Själv föredrar jag en god getost jag själv ringlar honung över, men mamma hittade sin favorit här.

Appenzeller (12 månaders lagrad hårdost) som visade sig bli en riktig favorit hos Chrisse, som nog ätit hela osten om inte vi andra hindrat honom för att vi också ville smaka ;)

Bergader mini brie x 2
Detta är två brieostar som båda görs av sydtysk alpmjölk. Den 44% är en krämig och god brie. Den magrare 23% är även den krämig, men inte fullt lika god som den andra.

Även en härligt orange fransk kittost hittade sin väg till ostbrickan.

Bergader blu Cremoso kommer från Bergader Privatkäserei i Tyskland och är en krämig grön- & blåmögelost som fullkomligt smälter i munnen. Den tillverkas på alpmjölk. En riktig favoritost hos pappa, som såg till att det inte fanns något kvar av denna.

En nyhet från Falbygden är dessa spanska tillbehörskakor med fikon och mandel eller aprikos och mandel. Jag skulle inte vilja kalla dem för det perfekta tillbehöret till ost, då jag föredrar lite mjukare marmelader. Men att de är goda går inte att förneka.

Kommentarer

Linda skrev 2010-09-12 klockan 21:11

Mumma!! Vad det ser gott ut!

Berith skrev 2010-09-13 klockan 02:41

Mycket gott och intressant att få information under ostprovningen! Tack! Vi kommer gärna fler gånger!

@Receptomaten skrev 2010-09-13 klockan 11:10

Ja, Appenzellern tog slut på rekordtid här med :)

Freedomtravel skrev 2010-09-13 klockan 22:13

Mmm, gott! Appenzellern är en av våra absoluta favoriter! De där understa fikon- och aprikosgrejorna såg vi i affären senast, men blev inte rikigt sugna på att prova...

Millan skrev 2010-09-21 klockan 07:50

Linda: Mm, det var riktigt gott också. Berith: Kul att höra att du uppskattade det :) @receptomaten: Då ska vi nog inte äta ost tillsammans, för då lär vi slåss om dem ;) Freedomtravel: Den där osten är verkligen jättegod. Om du vågar testa fikon och aprikosgrejorna så får du gärna berätta vad du tyckte!

Lämna en kommentar
Reklam: