Ostens dag

Idag är det ostens dag :) Fast vi firade den i helgen som gick istället.

En ostprovar låda från Falbygdens kombinerades med ostar inköpta på Möllans ost i Malmö.

Vi började ostbrickan med en bit “rea-Brie”, som jag kallar den. Har inte en aning om vad det var för sort, men de sålde ut den till halva priset på Möllans ost. Egentligen borde de tagit dubbelt betalt, för godare och mer perfekt än denna var går nog inte att få. Så var inte rädd för att köpa ost med dålig datum!

Vi fortsatte med Munster som är en kittost med svaga fruktsmaker. Ytterligare en kittost stod på tur, nämligen Epoisses som klår Munstern med hästlängder. Epoisses är otroligt krämig och är den bara tillräckligt mogen så har den rejält med smak i sig också.

Vår nästa ost kom från baskien och hette Baskeriu. Det var en en hård men konstigt nog ändå saftig fårost. Vi hann även med en bit Gruyere Grand Cru. Det är den som är skuren som stavar och ligger närmast kameran. Väldigt mild men trots det med mycket smak. I dyraste laget och faller tyvärr på sin prislapp då de inte ens satte ut kg-priset utan tog betalt per bit. Vilket visade sig bli nästan hundralappen för det lilla ni ser på fotot..

Efter det gick vi vidare med de starkare ostarna och började med Monte Enebro som är en mjuk getost. Trots sin starka smak var den fantastiskt god. Tänk om man haft råd att smula sån över tomatsåsen ;) Den lilla biten som ligger på det vita fatet, närmast kameran kostade 61 kr.

I kategorin mögelostar valde vi de som fanns i ostprovarlådar och åt Bavaria blu som är en krämig mild vit & blåmögelost. Samt Gorgonzola/Mascarpone, som är blåmögelost varvad med färskost.

Till detta serverades några olika marmelander, päronklyftor, gurka, melon och flera sorters kex. Tillsätt trevligt sällskap och kvällen blir fantastisk :)

Kommentarer

Sara - sjd skrev 2011-05-27 klockan 14:29

Oh, vad jag längtar ännu mer till jag inte längre är gravid, när jag ser de här bilderna... Saknar ost... Men nu har jag inte så länge kvar innan jag får äta *mums*

Camilla skrev 2011-05-27 klockan 17:19

Åh, vad tjusigt ni har dukat upp! Vi ska inte heller äta osten idag, blir nog imorgon istället då vi har vår första barnfria kväll/natt på tre år, wiho! Klart det ska firas med ost ;) Men uj vad den där Munster luktar, gah! Men provsmakade den på ica idag, riktigt god!

Berith skrev 2011-05-27 klockan 19:11

Det var en trevlig kväll med mycket god ost! Tusen tack!

Lämna en kommentar
Reklam: