Örtfilé med palsternackspuré
ca 5 portioner
Ingredienser:
500 gr palsternacka
250 gr fläskfilé eller fläskytterfile
1 vitlöksklyfta
5 vittpepparkorn
2 lagerblad
2 tsk örtkryddor
1 dl creme fraiche
1 msk matolja
75 gr ärter
75 gr majs
Gör så här
1. Skala palsternackan och skär den i ca 2-3cm stora fyrkantiga bitar.
2. Strimla fläskfilén i lite grövre strimlor.
3. Lägg vitlöksklyfta, lagerbladen och vitpepparkorna i en tesil.
4. Ha i alltsammans i en gryta och täck precis med vatten. Låt koka upp och koka på svag värme tills palsternackan är mjuk och köttet är genomkokt. Tar ca 20 min.
5. Ta ur tesilen och kyl ner allt.
6. Ta ut palsternackan och puré den med hjälp av en stavmixer. Späd med creme fraichen och ev. lite av kokspadet. Krydda med svartpeppar.
7. Tärna köttet i lagom stora bitar.
8. Koka ärter och majs.
9. Servera palsternackspurén med köttet och ärter och majs vid sidan av.
Marias kommentar:
Min dotter föredrar att plocka grönsakerna själv med fingrarna. Blandade palsternackspurén och köttärningarna vid uppvärmningen. Dottern åt med god aptit och verkade tycka att detta var toppen.
Eventuellt får du palsternackspuré över och det går då finfint att servera till t.ex. köttbullar.
Jag tog ca 30 gr kött och 120-150 gr palsternackspuré och sedan fick hon äta så mycket ärter och majs hon ville vilket blev ca 30 gr.
Om ditt barn ännu inte äter bitar så går det givetvis bra att mixa allting till lagom konsistens. Fungerar bra att frysa och sen värma i micron.
Anledningen till att du ska låta allting svalna efter att du har kokat det är främst för att köttet då är lättare att tärna. Har du bråttom så hoppa bara över det steget i så fall.
Reklam:
Lämna en kommentar