om Pizzaugnen

Det har blivit många inlägg om pizzor på sistone, men jag har alltså aldrig gjort så goda pizzor i hela mitt liv. Att göra dem i en äkta vedeldad ugn är dessutom ren meditation för själen så jag kan inte sluta :)

Men jag har fått flera frågor om ugnen nu, så det får bli ett inlägg här med era frågor. Är det något mer ni undrar över så bara kommentera här eller på Instagram.

pizzaugn

Vad är det för ugn egentligen?

Det är en “Forno Allegro by Edil Planet Nonno Peppe” som kommer från Grillkung.sehttps://www.grillkung.se/produkter/visa/gasolgrillar/pizzaugnar/forno-allegro-by-edil-planet/forno-allegro-by-edil-planet-nonno-pepe

tillagas i vedeldad ugn

Är det svårt?

Vi lyckades bra redan första gången, men desto fler gånger vi använt den, ju bättre har det blivit. Det är inte helt lätt med temperaturen och det tog sina gånger innan vi kände att vi klarade av att göra pizzor som vi ville ha det.

Ca 1 timme innan vi börjar laga något sätter vi ordentligt eld och värmer upp ugnen. Sen knuffas elden in till sidan (fungerar med vilken sida som helst) och ytan borstas av så att vi kan lägga degen där. Undertiden vi sen tillagar har vi små träbitar vi fyller på elden med, så att vi kan hålla temperaturen och reglera. Den finns en lucka till också, så att vi kan stänga och inte släppa ut mer värme än nödvändigt.

Vad behöver man mer än ugnen?

Hehe, all grillning är väl en liten tillbehörs-sport också? ;) Egentligen är det inte mycket du behöver, men en rejäl pizzaspade skulle jag verkligen rekommendera. Vi hade en tunnare trävariant från början, med kort handtag. Vid ett tillfälle höll både pizzan, pizzaspaden och maken på att ta fyr. Sen köpte vi en i stål med långt handtag. Grillkung.se säljer, liksom de flesta ställen som har vanliga grillar.

Något annat jag har på önskelistan som jag ännu inte köpt är en infraröd termometer. Hade varit gött att kunna mäta temperaturen i stenen och på så sätt får mer exakt.

Någon borste att borsta i ugnen med är också bra att ha.

Och bra ved att elda med. Du använder inga kemikalier eller annat ätfarligt i ugnen.

barnpizza

Och när du tröttnar på pizzor, vad ska du då ha den till?

Du menar att jag någonsin kommer tröttna på detta? Jo, kanske. Mer tveksamt om överlyckliga dottern och hennes kompisar kommer tröttna. Jag älskar när dottern kommer rusande och vill hjälpa till och testa olika toppingar.
– Mamma, idag vill jag ha lite tjockare botten på min pizza och massor av mozzarella.

Men visst, allt har väl sin tid. Men den här ugnen kan du använda för att grädda bullar, stenugnsbaka bröd, värma och tillaga lasagne, ja allt du kan göra i en vanlig ugn kan du göra här också. Vi har ännu inte kommit så långt, men följ oss här i bloggen för vår resa med ugnen.

Är det något du inte fått svar på om ugnen så bara fråga! Antingen kan jag eller någon av mina kunniga följare säkert hjälpa till!

Lämna en kommentar
*