om Pizzaugnen

Det har blivit många inlägg om pizzor på sistone, men jag har alltså aldrig gjort så goda pizzor i hela mitt liv. Att göra dem i en äkta vedeldad ugn är dessutom ren meditation för själen så jag kan inte sluta :)

Men jag har fått flera frågor om ugnen nu, så det får bli ett inlägg här med era frågor. Är det något mer ni undrar över så bara kommentera här eller på Instagram.

pizzaugn

Vad är det för ugn egentligen?

Det är en “Forno Allegro by Edil Planet Nonno Peppe” som kommer från Grillkung.se – 
https://www.grillkung.se/produkt/forno-allegro-by-edil-planet-nonno-pepe

tillagas i vedeldad ugn

Är det svårt?

Vi lyckades bra redan första gången, men desto fler gånger vi använt den, ju bättre har det blivit. Det är inte helt lätt med temperaturen och det tog sina gånger innan vi kände att vi klarade av att göra pizzor som vi ville ha det.

Ca 1 timme innan vi börjar laga något sätter vi ordentligt eld och värmer upp ugnen. Sen knuffas elden in till sidan (fungerar med vilken sida som helst) och ytan borstas av så att vi kan lägga degen där. Undertiden vi sen tillagar har vi små träbitar vi fyller på elden med, så att vi kan hålla temperaturen och reglera. Den finns en lucka till också, så att vi kan stänga och inte släppa ut mer värme än nödvändigt.

Vad behöver man mer än ugnen?

Hehe, all grillning är väl en liten tillbehörs-sport också? ;) Egentligen är det inte mycket du behöver, men en rejäl pizzaspade skulle jag verkligen rekommendera. Vi hade en tunnare trävariant från början, med kort handtag. Vid ett tillfälle höll både pizzan, pizzaspaden och maken på att ta fyr. Sen köpte vi en i stål med långt handtag. Grillkung.se säljer, liksom de flesta ställen som har vanliga grillar.

Något annat jag har på önskelistan som jag ännu inte köpt är en infraröd termometer. Hade varit gött att kunna mäta temperaturen i stenen och på så sätt får mer exakt.

Någon borste att borsta i ugnen med är också bra att ha.

Och bra ved att elda med. Du använder inga kemikalier eller annat ätfarligt i ugnen.

barnpizza

Och när du tröttnar på pizzor, vad ska du då ha den till?

Du menar att jag någonsin kommer tröttna på detta? Jo, kanske. Mer tveksamt om överlyckliga dottern och hennes kompisar kommer tröttna. Jag älskar när dottern kommer rusande och vill hjälpa till och testa olika toppingar.
– Mamma, idag vill jag ha lite tjockare botten på min pizza och massor av mozzarella.

Men visst, allt har väl sin tid. Men den här ugnen kan du använda för att grädda bullar, stenugnsbaka bröd, värma och tillaga lasagne, ja allt du kan göra i en vanlig ugn kan du göra här också. Vi har ännu inte kommit så långt, men följ oss här i bloggen för vår resa med ugnen.

Är det något du inte fått svar på om ugnen så bara fråga! Antingen kan jag eller någon av mina kunniga följare säkert hjälpa till!

Kommentarer

pinxian skrev 2020-02-26 klockan 16:23

hur mycket kosta den pizzugn

Millan skrev 2020-02-28 klockan 08:57

Hej! För aktuellt pris, kolla hos grillkung.se https://www.grillkung.se/produkter/visa/gasolgrillar/pizzaugnar/forno-allegro-by-edil-planet/forno-allegro-by-edil-planet-nonno-pepe

Anders skrev 2020-04-19 klockan 19:36

Hej. Har några frågor. Blir den varm utanpå? Ser att ni har den på marksten. Blir den varm under? Blir det normalt mycket rök från skorstenen? Anledningen till mina frågar är jag tänker hur nära huset den kan står och vad man måste ha under?

Millan skrev 2020-04-19 klockan 20:18

Hej Anders! Ja, den blir varm utanpå. Beror mycket på hur länge man eldar. En normal "pizza-grillning" blir dock inte jättevarm. Man bör nog ha den stående på någon form av sten iaf. Rök blir det inte speciellt mycket, men visst, lite kommer ju. "Tyvärr" har jag bara den här att jämföra med, men jag föreslår att du kontaktar Sebastian på grillkung.se Han kan verkligen allt om de olika typerna och kan säker hjälpa dig på vägen mot vilken som passar dina behov bäst!

Daniel skrev 2021-05-14 klockan 07:27

Hej, Ser en fråga om hur varm den blir under men har lite följdfrågor kring detta. Jag väntar just nu på min Nonno Peppe och planen är att ha den på ett egenbyggt bord med betongskiva. Betongen är vanlig betong så den ska helst inte utsättas för temperaturer högre än 300 grader. Kan det bli så varmt under ugnen tror du? Sen vill man ju heller inte att värmen ska fortplantas i betongen då jag tänkt göra en större betongskiva för att kunna stå bredvid ugnen och baka pizzor. Blir hela betongskivan varm är ju det inte så bra. :) Förstår om det är knepiga frågor att svara på men provar ändå. :) Tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Daniel

Millan skrev 2021-05-15 klockan 19:28

Hej Daniel! Jag tror inte att det är någon fara. Vi har höjt upp vår med bara enkla markstenar i hörnen. Sen står den på betongskiva också. Förstår du eller ska jag ta fler foton? /Millan

Lämna en kommentar
Reklam: