Ölburksgrillad kyckling med sallad

Vi har länge snackat om att vi skulle testa, men allt regn i sommar gjorde att vi tappade lusten. Men så till slut kom sommaren och vi bestämde oss för långgrillning.

Bortsett från ingredienserna till kycklingen behöver du ha en gasolgrill med möjlighet till indirekt grillning. Det går säkert att göra på en klotgrill med kol också, men fråga mig inte hur. Du behöver även en stektermometer.

Ölburksgrillad kyckling med sallad och bondbönshommus
1 hel kyckling
grillkrydda
olja
1 33 cl ölburk
ev. färska örter
ev. glaze

till servering, förslag:

Bondbönshommus (recept här!)
Sallad
Grillad portabello svamp (recept här!)

Öppna ölburken, drick hälften. Slå några hål i den med exempelvis en skruvmejsel. Tryck ner lite färska örtkvistar i burken.

Gnid in kycklingen med olja och grillkrydda. Trä kycklingen på ölburken.

Värm upp grillen till 175-200 grader. Kycklingen ska sen grillas på indirekt värme, alltså värmen ska inte komma underifrån. Vi tänder bara en av brännarna på grillen.

Ställ kycklingen i en form och stäng försiktigt locket. Här ska den sen stå i 1,5 – 2 timmar beroende på kycklingens storlek.

Opps! Det var just det här som inte skulle hända, kycklingen välte.
Weber har givetvis en lösning på detta (Weber Style Kycklinghållare, klicka här). Har även sett andra metallhållare när vi surfat runt, så det verkar finnas många olika lösningar på det. Men när vi väl fick kycklingen att stå stod den snällt kvar hela tiden.

Här ska som sagt kycklingen stå närmare 2 timmar. Undertiden hinner du fixa vilka tillbehör du vill äta till. Idag serveras vår kyckling med Bondbönshommus och en rejäl sallad.

Stick en termometer i kycklingen och kontrollera att de tjockaste delarna nått 80 grader, då är kycklingen färdig. Stycka upp och servera.

Millans kommentar: Saftig och god kyckling och inte alls så besvärligt som det kanske verkar. Kycklingen tillagar ju sig själv. Detta kan vi tänka oss att göra igen.

Kommentarer

Rickard skrev 2011-08-18 klockan 09:31

Det går utmärkt att göra i klotgrill också, gjorde det för någon vecka sen själv.

karin - trattoria skrev 2011-08-18 klockan 10:21

haha det här ska testas!

Millan skrev 2011-08-18 klockan 11:07

Rickard: Perfekt, då vet vi att det också fungerar! Tack för att du kommenterade! Karin: Ja, det tycker jag definitivt att du ska göra :)

Delikata Recept skrev 2011-08-18 klockan 14:56

Åh, vad roligt sätt att grilla kyckling på! Häftigt :)

Mårtenssons kök skrev 2011-08-18 klockan 21:54

Det blir verkligen hur gott som helst. Vi testade tidigare i våras och gjorde sås på ölen som blev kvar i burken tillsamman med ölen som man slog bort innan. Riktigt god blev såsen:)

Pär skrev 2012-05-05 klockan 15:21

Hur gott som helst.... Fungerar även/bättre med "red bull" burkar..

Lasse skrev 2016-05-03 klockan 13:48

Har gjort kycklingen flera gånger. Lägg gärna kycklingen i en påse fylld med öl ett dygn i kylen. Smaken går inte att beskriva men ni kommer inte att gråta. Möjligen av att det smakar himmelskt?

Millan skrev 2016-05-03 klockan 18:50

Tack för tipset Lasse! Låter riktigt bra!

Lämna en kommentar
Reklam: