Nygräddade sirapsrutor

Detta enkla frukostbröd kräver bara en omgång jäsning och går snabbt i ugnen. Smaken påminner om polarbröd kombinerat med tekakor och är helt klart godast när de kommer direkt ur ugnen. Se gärna receptet nedan som ett grundrecept och byt ut delar av vetemjölet mot andra mjölsorter för att få det nyttigare och matigare. Krydda gärna med brödkryddor eller färska örter.

sirapsrutor

Nygräddade sirapsrutor
till 28 bitar

50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör
2 tsk salt
2 msk mörk baksirap
12 dl vetemjöl (720 g)

Värm mjölken till 37 grader. Finfördela jästen i i bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.

Tillsätt hyvlat smör, salt, sirap och mjöl. Arbeta degen.

Jäs under bakduk 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Häll ut degen på mjölat arbetsbänk. Dela i två. Kavla ut varje del så att den blir 0,5 – 1 cm tjock och skär ut ca 14 bitar.

Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga med gaffel och grädda 6-7 minuter. Låt svalna på galler.

Tips: Överblivit bröd mår bäst av att frysas, då det snabt blir väldigt torrt. Ta sen direkt från frysen in i ugnen, 100 grader varmluft ca 5 minuter räcker.

Kommentarer

Pontus @Receptbyrån skrev 2013-01-14 klockan 14:41

De såg väldigt goda ut måste jag säga.

Marie skrev 2013-01-14 klockan 18:09

Bra med bröd som bara skall jäsa en gång. De ser smaskiga ut.

Mårtenssons kök skrev 2013-01-14 klockan 18:20

Smidigt när det bara kräver en jäsningsomgång som inte är så lång heller!

Lämna en kommentar




*