Nyårsmiddag 2022/2023

Nyår, denna magiska kväll. Efter ännu en december där sjukdomarna har avlöst varandra och julen var som en kraschlandning rakt in i en vägg så ville vi inget annat än att fira lugnt och stilla hemma.

På eftermiddagen började vi med en favorit i repris, på önskemål av dottern. Och det var även hon som fick lägga upp chipsen och klicka ut godsakerna. Det ska börjas i tid..

lyxiga chips rom
lyxiga chips rom

Lyxiga chips

lättsaltade lantchips
créme fraiche
röd rom
hackad rödlök
färsk dill

lyxiga chips rom och bubbel

I glasen:

Beaumont des Crayères, Grande Réserve Brut
Nr 7891 – 259 kr

Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, marsipan, päron och citrus.

Källa: systembolaget.se

Ugnsbakad torskrygg med kantareller och brynt smörsås med citron

Fantasin tog slut och när jag bläddrade i Allt om mat och såg det här receptet bestämde jag mig för att, för en gångs skull, faktiskt försöka följa ett recept. Och såhär i efterhand är jag glad att jag gjorde det, för det blev supergott! Såsen, den kommer garanteras att göras om många gånger här hemma!

Ugnsbakad torskrygg med kantareller och brynt smörsås med citron

Receptet kommer från Allt om Mat, signerat Catarina Köning. Dock nedan med några mindre ändringar.

Ugnsbakad torskrygg:
600 g torskrygg- utan skinn
1,5 tsk salt
2 msk olivolja

Skär fisken i 4 bitar. Krydda dem runtom med salt. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 min. Fortsätt undertiden med spetskålen nedan.
Därefter: Lägg fisken i en ugnssäker form och ringla över olja. Ställ formen i nedre delen av ugnen, under kålen, och tillaga i 15–20 min tills fiskens innertemperatur är 48 grader.
Förtydligande: Du sätter alltså in kålen i ugnen först på 200 grader, sedan sänker du till 125 grader och då sätter du in fisken.

ugnsbakad spetskål

Spetskål
1 spetskålshuvud- stort, eller 2 små
25 g smör
1 msk japansk soja
salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skär spetskålen i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnssäker form. Hyvla över smör och ringla på soja. Krydda med salt och peppar. Tillaga i övre delen av ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 125 grader. Ställ in fisken under kålen och tillaga i 15–20 min tills fiskens innertemperatur är 48 grader. Kålen är alltså inne 10 + 15 minuter.

Brynt smörsås med citron
1 citron
100 g smör
2 dl smetana
2 msk gräslök- finskuren

Skölj citronen noga. Riv skalet. Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllene och luktar nötigt. Ta kastrullen från plattan och rör i smetana och citronskal. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt sjuda på medelhög värme i 2–3 min. Blanda ner gräslöken och krydda med salt.

Smörstekta trattkantareller
150 g trattkantareller (då detta inte gick att få tag i, köpte vi två burkar á 150 g, mindre svamp än så skulle jag inte vilja ha.)
2 msk smör
salt & peppar

Ansa svampen. Lägg den i en het stekpanna och fräs tills all vätska kokat bort. Lägg i smöret och stek svampen tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar.

Ugnsbakad torskrygg med kantareller och brynt smörsås med citron

till servering:
oxalis
gräslök
dill

Lägg kålen på tallrikar och lägg på fisken. Häll såsen runt om. Toppa med svamp och kryddgrönt.

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages, Chardonnay, 2021

🥂 I glasen blev det:
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages, Chardonnay, 2021
Nr 2295 119 kr

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, färska örter, nätmelon och citrus.
Källa: systembolaget.se

New York Cheesecake

Även desserten blev en favorit i repris. Nämligen den underbara cheesecaken som fullkomligt smälter i munnen.

New York Cheesecake

Den här chessecaken har hängt med i många år och receptet hittar ni här: >> New York Cheesecake <<

Jag hoppas att ni alla hade en härlig nyår och önskar er alla ett gott nytt år!

Lämna en kommentar