Nyårsfirande 2013/2014 – hela menyn

Nyår, denna magiska kväll då fantastiska vänner och god mat gör att timmarna flyger iväg. Årets nyårsfirande var “precis som vanligt”, vilket jag uppskattar. Det var bubbel, skratt och mat. Och här nedan kommer kvällens meny som jag hoppas kan inspirera till andra fester.

välkomstdrink

Fördrink:
Pol Roger Brut Réserve (nr 7549)
Torr, frisk, harmonisk smak med inslag av grönt äpple, citrus, choklad och rostade nötter.

Fördrink alkoholfri:
Fentimans Ginger Beer (nr 1963)
Söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av ingefära, inslag av lime, chili och gräs.

tilltugg

Till bubblet åts det krustader. Genomgående tema för kvällen är att kameran knappt blev använd, så därför finns det inga foton på det färdiga resultatet. Men till vänster håller Jocke på att lägga upp fikonmarmelad på brieosten. Till höger ligger just nu lite sallad, men en stund senare toppades dessa med Ädelost med päronsmak (från tub) samt delade vindruvor. Perfekta små tilltugg att börja med.


Kvällens förrätt blev en krämig skaldjurstoast med röd stenbitsrom serverad på en bädd av sallad och avokado. I sällskapet fanns dock en person som inte äter fisk eller skaldjur, samt två laktosintoleranta, så alternativet blev en Mimosasallad serverad med rökt kalkon.

förrätt fisk och skaldjur

millan_140101_skaldjur
till 7 förrättsportioner

1/2 kg räkor (med skal)
1 burk kräftstjärtar
1 paket crabsticks (8 st)

1/2 citron (finriv skalet)
2 dl crème fraiche
2 hårdkokta ägg (hackade)
1,5 msk grovhackad dill
½ rödlök (finhackad)
salt & peppar

7 skivor formfranska
salladsblad
2 avokado (1/4 avokado per macka)
1 burk röd stenbitsrom
1 citron
dillkvistar

Skala räkorna och grovhacka dem tillsammans med crabsticks och kräftstjärtar. Spara några räkor till dekoration.

Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt röran stå minst 15 minuter i kylen så att den hinner gotta ihop sig :)

Fördela på lättrostat bröd och njut.

Att dricka till med alkohol:
El Coto Blanco (nr 2780)
Torr, ungdomlig smak med inslag av gula äpplen, gråpäron och citrus.

alkoholfritt:
Natureo Free Muscat (nr 1912)
Torr, druvig, något blommig smak med inslag av päron, fläder och citron.


förrätt laktosfri

millan_140101_mimosa
till 4 personer/laktosfritt alternativ

2 dl creme fraiche (laktosfri)
3 msk majonnäs (dubbelkolla ingredienserna om du köper färdig)
1 burk (ca 400 g) fruktcocktail
8 skivor kalkonpastrami

4 skivor formfranska
salladsblad
1 avokado (1/4 avokado per macka)

Häll av sockerlagen från fruktcotailen och låt rinna av ordentligt.

Rör ihop creme fraiche och majonnäs. Tillsätt frukten och rör om. Låt stå minst 15 minuter.

Servera på bröd med sallad och avokado.


Huvudrätten blev en version på en av våra favoriträtter, nämligen lammfärslasagne. Fast när en av vännerna kan förse oss med äkta älgfärs valde vi att göra en riktigt krämig lasagne med smak av vilt i kombination med söta rödbetor och stark chevre. En perfekt kombination som toppades med ruccola och parmesan.

huvudrätt med älg

millan_140101_lasasgne
till 6 rejäla portionsbitar

2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 msk olivolja
500 g älgfärs
1 msk torkad rosmarin
200 – 250 g skalade rödbetor, grovrivna
1,5 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
1 msk koncentrerad kalvfond

150 g chévre
1 paket färska pastaplattor (ca 200 g)

2 dl riven parmesan

Bechamelsås:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
1 krm riven muskot

salt och vitpeppar

Till servering:
ruccola
grovriven parmesan

Tillbehör:
sallad (blandad sallad, gurka, tomat, majskorn, paprika)

Bechamelsås: Börja med såsen. Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. Smaka av med riven muskotnöt, salt och vitpeppar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken mjuk. Tillsätt älgfärsen och stek den under omrörning. Rör ner rödbetor, rosmarin, balsamvinäger och fond och låt koka samman på svag värme i ett par minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg lite färsröra i botten på en form och slå på lite av såsen. Lägg på första lagret lasangeplattor. Bygg vidare på lasagnen och fördela chevren i de olika lagren. Avsluta med ett lager lasagneplatta på toppen, bechamelsås, chevre och riven parmesan.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Servera med en sallad.

Att dricka till:
Il Falcone Riserva (nr 2335)
Nyanserad, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, choklad, plommon, kanel, nypon och salvia.

alkoholfritt:
Periquita Red Alcohol Free (nr 1910)
Fruktig smak med inslag av körsbär, svarta vinbär, hallon och örter.


För att hålla oss kvar vid det lite svenska temat valde Jocke att matcha huvudrättens älg med lingon i desserten. Det blev en dessert med lite smak av pepparkaka – Päron med lingon- och mandeltäcke.

dessert

dessert

dessert
till 4 portioner

200 g mandelmassa
2 ägg
1/2 dl lingonsylt
1 tsk kanel
1 burk päronhalvor (à  825 g)

till servering:
lättvispad grädde
kanel

Riv mandelmassan, gärna med matberedarens rivskiva. Blanda med äggen till en smidig smet. Tillsätt lingonsylt och kanel.

Låt päronen rinna av och lägg dem med den kupade sidan uppåt i en ugnssäker form eller i portionsformar.

Klicka över mandel- och lingonsmeten. Grädda i 225°C, cirka 15 minuter Servera med lättvispad grädde och pudra över lite kanel.

Att dricka till:
Castiôn Moscato d’Asti (nr 7873)
Mycket söt, blommig, pärlande, druvtypisk smak med inslag av rosor, päron, honung, fläder och citrus.

Alkoholfritt:
Toscelli Spumante (nr 1996)
Söt, blommig smak med inslag av päron, honung och fläder.


Till tolvslaget serverades mousserande; El Miracle Cava Brut (nr 7700)
Torr, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av gröna äpplen, persika, citrusskal och gummi.

Mousserande alkoholfri:
Chapel Hill Sparkling Collection Doux (nr 1926)
Söt, fruktig smak med inslag av vingummi, röda äpplen och mandel.


nyår

Tack till Patricks föräldrar som försåg oss med prima älgkött.

Tack till dryckesexperterna Patrick och Johan som köpt hem viner som matchade maten perfekt. Presentationen av vinerna var halva nöjet, tack!

Tack till Louise för vacker dukning!

Tack till Jocke för desserten!

Tack till Roy & Benke för hjälp med diverse saker i köket!

Tack alla ni som förgyllde vår kväll!

Lämna en kommentar




*