Nektarin och blåbärssmulpaj


1 pajform

Fyllning:
Ca 900 gr Nektariner
2,5 dl blåbär (gärna mera om du har)
2 tsk citronskal (skalet från en medelstor citron)
2 msk citronsaft
1,25 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl

Smuldeg:
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
0,5 tsk salt
125 gr kallt smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Koka upp vatten, lägg i nektarinerna för 30 sek till 1 minut. Ta genast upp och kyl i iskallt vatten.
3. Skala nektarinerna och klyfta dem.
4. Lägg nektarinerna i en skål, ha i citronskal, saft, strösocker och vetemjöl. Vänd rund så att allting blandas.
5. Vänd försiktigt i blåbären.

6. Ställ åt sidan och låt vila i 5 minuter (medan du gör smuldegen!)
7. Mixa i en matberedare monterad med kniven vetemjöl, socker och salt så att allting blandas.
8. Tärna det kalla smöret och ha i det i mjöl- och sockerblandningen. Mixa med impulser så att allting går ihop och blir en smuldeg.
9. Häll i frukt- och bärblandningen i en pajform. Toppa med smuldegen. Baka i ugnen i 40-45 minuter tills smuldegen har blivit gyllene och frukten bubblar.

10. Serveras varm eller ljummen, gärna med en kula vaniljglass till.

Källa: Ina Garten – Foodnetwork.com – med små ändringar av mig och omräknat till svenska mått

Marias kommentar:
Denna smulpaj kan med fördel göras i små portionsformar och toppas direkt med en glasskula. Det ser lite festligare ut. Nu skulle jag frakta pajen till en kompis vilket gjorde att det blev enklare med en stor form.

Kommentarer

Bahra skrev 2016-09-17 klockan 15:57

Nu är det tredje gången på kort tid jag gör den. Supergod paj, en av favoriterna ☺

Lämna en kommentar




*