Nan barbari – Iranskt bröd

På Instagram hittade jag Maryams sida och blev sittande en bra stund med att titta på läcker Iransk mat. Inte mycket där jag varken lagat eller smaka kan jag erkänna. Men jag blev lite extra nyfiken på det Iranska brödet, som till utseende påminner om ett av mina favoritbröd jag brukar köpa på Möllevångstorget i Malmö.

Nan barbari - Iranskt bröd

Nan barbari – Iranskt bröd
till 5 bröd

50 g jäst
2 dl + 6 dl ljummet vatten
1 tsk socker
1 msk salt

1 msk yoghurt
1 dl olja

Ca 16 dl vetemjöl special

till utbaket:
1 dl vetekli

För att pensla brödet:
1 msk yoghurt
2 msk vatten
0,5 msk vetemjöl
Lite gurkmeja så att yoghurten blir gul, kan uteslutas
Nigelfrö eller sesamfrö

Tips: Frys ner allt du bakar på en gång och värm dem senare i ugn eller brödrost.

Nan barbari - Iranskt bröd

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt socker och salt, låt det stå 15 min innan man häller i resterande vatten och olja och yoghurten.

Nan barbari - Iranskt bröd

Blanda i mjölet, knåda försiktigt, degen ska vara lite lös och kladdig.

Täck degen med en ren kökshandduk. Låt det stå övertäckt 40 min.

Nan barbari - Iranskt bröd

Häll vetekli på bakbordet.

Nan barbari - Iranskt bröd

Dela degen i fem klickar.

Låt jäsa ytterligare 15 min.

Nan barbari - Iranskt bröd

Platta degen med handen så att fingeravtrycket syns. Degen är fortfarande ganska kladdig, så är det inte helt lätt.

Blanda ingredienser till penslingen och pensla brödet. Strö över fröna.

När man lyfter brödet till bakplåten försöker man dra i degen så att den blir längre. Detta för att man inte använder kavel vid bakning av barbari. Gör långa streck med hjälp av fingrarna.

Ha gärna lite vatten vid sidan av och blöt ner fingrarna så att degen inte fastnar på fingrarna.

Nan barbari - Iranskt bröd

Sätt ugnen på 250 grader och grädda bröden gyllenbruna!

Källa: https://maryresi.com/2019/07/23/barbari-brod-nan-barbari/
Maryams instagram hittar ni här: https://www.instagram.com/maryresi/

Millans kommentar: Det här blev faktiskt ganska likt de magiska sesambröden från Nansi’s Bageri jag nämnde i inledning. Inte fullt lika fluffiga, men smaken är definitivt där. Jag hade lite svårt att baka ut degen då den var riktigt klibbig, men jag löste det genom att lägga degklumparna direkt på bakplåtspapper och dra ut dem där istället. Resultatet blev ju detsamma. Brödet går att baka i både vanlig ugn och vedeldad. Precis när de kommer ut ur ugnen och är varma är de riktigt goda!

Lämna en kommentar




*