Morotspremiär i Brämhult

Idag var det stor happening i Brämhult hos Brämhults Juice då det var premiär för årets morötter från Gotländska Ryftes att pressas.

Själv hade jag den stora äran att få vara med och provsmaka en rad olika sorter och få känna hur olika sorters morotsjuice faktiskt smakar.

Morotsjuicen är för övrigt den tredje populäraste smaken. På första plats kommer apelsinjuice, på andra plats kommer Svarta vinbär & Blåbärsdrycken och sen morotsjuicen som sagt var.

Numera känner väl de flesta till att det finns ganska många olika färger på morötterna? Jag hade dock ingen aning om att det fanns vita! De vita fungerar även för de flesta som är allergiska mot vanliga morötter.

Den lila moroten är som synes inte lila på insidan utan det är bara skalet och det yttre höljet som är lilafärgat. Den lila färgen färgar dock av sig och du kan få en lila tunga om du äter mycket av den här typen av morötter! ;-)

Den röda moroten var för övrigt den som var beskast i smaken och den vita var mildast. Den lila var den som jag tyckte påminde mest om originalet så att säga.

Vi fick provsmaka inte mindre än fyra olika sorters morotsjuice. Juicen var pressad på fyra olika sorters morötter. Färskare än så här kan det knappast bli. Morötterna var nämligen skördade igår på Gotland och juicen pressad direkt nu på morgonen innan vi kom.

De fyra olika sorterna skiljde sig en hel del åt i både smak, doft och färg. Den ena sorten doftade ingenting och jag blev oerhört förvånad över hur mycket morot den ändå smakade.

En var betydligt mycket sötare än övriga och en var mildare och något tunnare. Den varianten föredrog jag som ärligt talat inte är någon morotsjuiceälskare. Den varianten kan jag dock mycket väl tänka mig att dricka igen.

Det var väldigt fascinerande att se hur olika de olika sorterna smakade. En omröstning gjordes bland oss som var med och testade och det blev ett väldigt varierat resultat. Helt klart visar det på att vi har olika smakminnen och föredrar olika grader av sötma etc.

Ett mycket roligt och lärorikt studiebesök kan jag sammanfatta dagen som.

Jag kan även skvallra om att det kommer flera nya goda produktnyheter under hösten som låter riktigt lovande! Vi kommer garanterat att återkomma i frågan.

Kommentarer

Zarah skrev 2011-08-30 klockan 23:35

Vad gott!! Jag älskar grönsaksjuicer och trånar just nu efter en råsaftcentrifug eller liknande. :) Nu måste jag nörda mig lite, om det går bra? Lite morotsreflektioner: Den röda har mest karoten i sig, vilket den vita då INTE har. Det är nämligen karotenet man ofta är allergisk mot. Och lila morot är originalutseendet. Orange är en mutation. Uppstod på 1600-talet i Holland eller något i den stilen? ...fast jag kan i och för sig ha fel. Det har hänt förr. Nu är jag färdignördad och går och skäms i ett hörn. Sorry! /Den hopplösa besserwissern har talat

Millan skrev 2011-08-31 klockan 08:41

Önskar att jag också varit med! Intressant det där med färgen på morötter. De lila brukar vi köpa, ser lite roligare ut när man serverar. De vita visste jag inte ens om, men de ska vi definitivt börja odla, då jag har en morotsallergiker nära mig!

Maria skrev 2011-08-31 klockan 11:04

Zarah: Du har så rätt så gällande karotenet och mutationen. Det var precis vad professorn från Lantbruksuniversitet också sa! Vilka kunskaper du besitter! *imponerad*

Mårtenssons kök skrev 2011-08-31 klockan 20:10

Morotsjuice, eller avsaknaden därav, var faktiskt anledningen till att vi köpte en råsaftscenrifug till vår köksmaskin. Vi hittade helt enkelt inte någon i affären, förutom just Brämhults som vi tyvärr tycker är för dyr för att köpa så ofta som vi är sugna på just morotsjuice. Men det där med att pressa olika sorters morötter var ju ett väldigt bra tips, det har vi aldrig tänkt på.

Zarah skrev 2011-09-01 klockan 11:48

Jag erkänner genast: Jag läste det nyligen i... MerSmak? Tror det var MerSmak. Jag gillar både Buffé och MerSmak - man får en massa onödigt vetande på köpet... sånt som jag älskar! (Hoppas ni gör det med, så att jag inte bara tråkar ut er med mina besserwisserkommentarer! :))

Lämna en kommentar
Reklam: