Morotspesto gjord på morotsblast

Vad gör man med blasten när man gallrat morötter? Ingenting trodde jag som brukar släga dem på komposten. Men av en kompis, Lindiwa, lärde jag mig att det går utmärkt att göra pesto på det. Bra tänkte jag och gick genast ut för att gallra bland morötterna.

morotspesto

Morotspesto gjord på morotsblast

40 små bortgallrade morötter (ca 30 g blast + några få morötter)
1/2 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1/4 basilikaolja
1 dl riven parmesan
salt och peppar

morotspesto

Lägg alla ingredienserna utom osten i mixern och kör tills det blivit en slät massa. Tillsätt osten och kör lite till. Smaka av med salt och peppar.

Den här peston blir ganska lös, vilket är perfekt om du ska använda den som sås till exempelvis pasta. Vill du ha en fastare pesto, minska mängden olja.

morotspesto

Serveringstips:

* Blanda peston med nykokt pasta och servera med riven parmesan.

* Överblivna nypotatis från gårdagens middag? Skär i bitar, lägg i stekjärnet med en stor klick smör och pesto.

* Gör en pastasallad och smaksätt med pesto.

* Gör köttfärsbiffar och lägg en klick pesto i mitten.

* Potatissallad går utmärkt att smaksätta med pesto.

Kommentarer

VisaLiza skrev 2013-07-13 klockan 09:32

Smart tips! Måste jag testa när jag gallrar. Jag har testat att göra pesto på mangold och gallrade rödbetor vilket också blev riktigt bra :) Liza

Zarah skrev 2013-07-13 klockan 13:16

Oh, så gott! Jag gör oftast sallad på mina. Eller slänger ner dem i en grön smoothie. Rödbetsblast är jättegott i sallad. Smakar som mangold ungefär. :)

5 matrester du aldrig ska slänga – utan laga! | Året Runt skrev 2017-11-17 klockan 12:19

[…] att tro men blasten på morötter blir lätt en god pesto. Mixa med ost, nötter, vitlök, basilika, citronskal och citronjuice samt olivolja och du har en […]

Lämna en kommentar




*