Mintchokladtryffeltårta med mandelbotten

Mintchokladtryffeltårta med mandelbotten

Fick en liknande tårta av en kollega på jobbet när vi hade fredagsfika. Oerhört god, men mäktig. Det är dock inget som har hindrat mig, särskilt inte när det kommer till choklad.

Valde att göra min egen tvist på det hela och bakade en mandelbotten till själva tårtan. Ursprungsreceptet bygger på att du bara klämmer ut valfri mängd mandelmassa i botten på en form med löstagbar kant.

Mintchokladtryffeltårta med mandelbotten

Ingredienser:

Botten:
300 gr mandelmassa
1 ägg
1 äggula

Chokladtryffel:
400 gr choklad
50 gr smör
1 dl grädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
3. Blanda samman den rivna mandelmassan med ett ägg och en extra äggula. Jag använde degkrokarna till elvispen. (Den extra äggvitan som blir över kan du frysa in om du senare vill göra maränger, macarons eller en italiensk maräng).
4. Bred ut smeten i en form med löstagbar kant (ca 22-24 cm i diameter bör formen vara). Använder du en form med non-stickbeläggning så räcker det bra med att bara smöra formen liten. Jag använde inget mjöl eller skorpsmular och fick botten att lossna lätt ändå.
5. Grädda mandelbotten i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Mandelbotten

6. Mandelbotten ska bra gräddas så att den blir gyllene. Låt botten svalna. Om du så önskar så ta bort botten och diska ur formen, lägg tillbaka botten och häll sedan över tryffelsmeten när botten har svalnat. Du får en lite snyggare kaka, men det blir ett extra moment. Är du inte lika petig så hoppar du över detta diskmoment. Kakan lär smaka gudomligt hur som helst ändå!

Mintchokladtryffel

7. Värm grädde, smör och chokladen som du har brutit i bitar över svag värme. Rör så att allting blandas och det blir en jämn och fin tryffelsmet. Använder du dig av Marabous Mintchokladkrokant så kommer inte smeten bli helt slät så krokantbitarna inte smälter på en gång. Det gör ingenting, men blanda samman allting väl så ordnar det sig i slutändan ändå! ;-)

Mintchokladtryffeltårta med mandelbotten

8. Häll tryffelsmeten över mandelbotten och låt den svalna. Ställ gärna in den i kylen efter en stund och låt den stå där i 4-6 timmar eller över natten. OBS! Botten måste ha svalnat innan du häller över tryffelsmeten.

9. Ta ut kakan 30-45 minuter innan den ska serveras. Den behöver bli lite rumstempererad för att du ska kunna skära upp den och även för att smakerna ska komma fram.

Mintchokladtryffeltårta med mandelbotten

Marias kommentar:
Jag serverade min tårta tillsammans med lite lättvispad grädde och jordgubbar. Det är en intensiv mintsmak av chokladen och gillar du inte det så kan du givetvis ta vilken choklad som helst. Jag blandade upp mintchokladen med lite mörk choklad, ca 300 gr mintchoklad och 100 gr mörk choklad.

Tårtan är mäktig som sagt var och räcker därför till många. Kanske inte direkt någon barntårta då den är ganska intensiv i smaken. Dottern (snart 5 år) tyckte dock att den var fantastiskt god. Hon älskar å andra sidan all choklad!

Denna tårta är helt glutenfri (förutsatt att du inte bröar formen!) Tänk bara att läsa på innehållsdeklarationen till chokladen så att det inte är något konstigt där (vissa smaksatta chokladsorter kan innehålla en hel del konstigheter). Håller du dig till rent choklad så ska det vara ok. Tårtan håller sig väldigt bra i kylen upp till en vecka. Det fungerar även att frysa tårtan, men låt den i så fall tina i kylskåpet. Den kan i så fall blir lite svettig, men det får du försöka torka av med ett hushållspapper.

Kommentarer

Erika skrev 2014-05-03 klockan 16:05

Testade denna till påsk. Gjorde en enligt det här receptet och en med apelsinchoklad istället för mintchoklad. Bägge blev goda, men den med apelsin skulle nog behöva lite förstärkning i citrussmaken, några droppar cointreau i chokladsmeten kanske. Lättgjord tårta som räcker till många!

Erika skrev 2014-05-03 klockan 16:08

Mandelbottnen var en riktig höjdare! Doftade underbart och var jättefin. Har gjort en liknande för några år sedan då jag bredde vispad crème fraiche och överöste med frukt och bär. Den blev toppen. Nu slår det mej, att man skulle kunna göra en chokladsmörkräm och bre på, frysa och sedan pensla choklad på, som en chokladbiskvi i tårtform!! :-)Det måste jag testa!

Maria skrev 2014-05-04 klockan 09:08

Erika: Vad roligt att du gillade tårtan. Och chokladbiskvivarianten i tårtform fungerar absolut! Låter himla häftigt! Prova och återkom och berätta hur det blev. Lite färskpressad apelsinjuice aller Cointreau som du skrev skulle nog gjort susen till den med apelsinchoklad. Det går ju att använda vilken smaksatt choklad som helst till denna tårta och visst är det bra att den räcker till så många. Varmt välkommen tillbaka! :)

Lämna en kommentar




*