Millans matplanering

Maria skrev ett inlägg för några dagar sedan där hon berättade att de skulle börja planera maten veckovis. Jag och Chrisse har gjort det i flera år, för annars får vi inte ihop vardagen. Från början var det faktiskt ganska svårt både med planering och att följa den. Nu, många år senare så flyter det faktiskt på väldigt bra. Argumentet “men tänkt om jag inte är sugen på det” föll ganska snabbt, för när man vet vad det blir till middag så märkte vi att vi började ställa in oss på det. Med bra planering så fungerar det dessutom med mina lunchlådor. Det var nämligen ett slag när jag åt mig igenom färdigrätterna i frysboxen till lunch. Ingen höjdare kan jag säga.

Så idag tänkte jag dela med mig lite av hur vi tänker med våra planeringar. Jag har gjort listor i word vi skriver på när vi planerar. Flera veckor planeras ofta åt gången, för när jag ändå letar recept på soppor kan jag lika gärna skriva in en soppa på veckan efter också.

Genom att ha dessa nedanstående rubriker framför oss när vi planerar så tycker vi det är enklare att få struktur på det.

Veckans soppa Minst en dag i veckan (under alla kalla månader) planerar vi in någon soppa.

Veckans storkok Då blir det ofta gratänger eller grytor. Planen är att det alltid ska bli middag två dagar + eventuellt en lunchlåda att frysa in. Detta innebär även att en dag blir matlagningsfri dag då man hinner något annat.

Veckans vegetariska Ibland blir storkoket vegetarisk, ibland soppan. Men minst en dag är det vegetariskt på menyn.

Veckans kyckling/kött

Veckans fisk

Veckans pasta

Veckans potatis

Veckans nya recept Minst ett nytt recept i veckan blir det. Inspirationen kommer antingen från vad som finns i kylen, någon tidning eller från någon av alla bloggar vi besöker.

Gör du matlistor? Tänker du på något särskilt sätt?

Kommentarer

Maria skrev 2011-01-29 klockan 11:15

*gapskrattar* Så organiserade är vi då verkligen inte när vi(läs jag) planerar våra veckomenyer och inte fullt så PK heller att vi har vegatirska, fisk etc. inplanerat varje vecka... Men ett myrsteg framåt för varje vecka så ska vi nog få till en mix på det hela. ;-)

Elenore skrev 2011-01-29 klockan 11:26

Åh vad jag önskar att jag kom igång med veckomenyer. Men eftersom sambon äter på jobbet på vardagarna (han är kock) så är det matlagning för en person + matlåda som gäller, inte så inspirerande när man bara ska laga mat åt sig själv. Jag hade ett nyårslöfte förra året att äta bättre. det enda jag lyckades med var att sluta äta micropizzor till lunch, i alla fall ett steg på vägen ;-)

Att ha det gott skrev 2011-01-29 klockan 11:36

Jag gör matlistor Eftersom jag är sjukskriven utan sjukpeng gör jag så här Går igenom veckoreklamen och bestämmer mig för vilken butik jag ska handla i Sen skriver jag veckomeny efter det Jag älskar att planera middagar köper inte färdigmat och knappt halvfabrikat Inte euroshopper eller eldorado

Jeanette skrev 2011-01-29 klockan 15:15

Vi har två excel-dokument. En matsedel och ett dokument med maträtter. Klipper och klistrar mellan dokumenten och fyller i maträttslistan i vilken vecka vi haft vilken maträtt. På så sätt upprepar vi oss inte så ofta och rätter som man "glömt" bort kommer man ihåg när man ser ett veckonummer som är alltför långt bort.

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-01-29 klockan 20:42

Borde också göra veckoplanering då det jämnt blir samma slags mat här hemma,måste verkligen variera mig mera, har precis köpt Mannerströms Husmanskonstbok, finns så mycket gott i den boken

KarinW skrev 2011-01-29 klockan 20:57

Jag gjorde också listor när vi var "storfamilj" men det vore inte fel att planera bättre fast vi bara är 2 st hemma! Fina tips!

monica skrev 2011-01-31 klockan 07:28

BORDE verkligen satsa mer på matlistor... kör försök emellanåt men slutar alltid med att man kommer hem och det får bli vad som finns i kyl eller frys =)

Lämna en kommentar
Reklam: