Millans enkla surdegs-grytbröd

Det här med surdegsbakandet har verkligen blivit en grej för mig. Jag vet inte hur många recept jag testade innan jag började få en känsla för hur man själv skapar recept. Grytbröd fanns det många av, men ingen passade min gryta och flertalet av recepten var väldigt komplicerade, men gav fantastiska bröd. Det fungerar kanske på helgen, men med två småbarn är det inte lätt att hinna med alla vikningar och vändningar. Men efterhand insåg jag att det faktiskt inte är så viktigt. Visst, när jag gör mina levain-bröd, då måste det till. Ska brödet resa sig på höjden och dela sig perfekt, då måste du jobba dig till det där. Men här är ett bröd som faktiskt fungerar även när jag jobbar och tiden är knapp.

Det viktigaste är att du har en pigg surdeg som bubblar. Annars är det inget svårt. Bara ta en skål och blanda ihop alla ingredienserna. Du behöver inte ens använda maskin för detta. Bara se till att det blir blandat. Och det går bra att blanda upp vetemjölet med andra mjölsorter om så önskas. Tänk på att ju “tyngre” mjölsorter, ju mindre bubblor i brödet.

Millans enkla surdegsgrytbröd
till 1 brödmed 72,5 % hydration
Jag gör det i min i ovala Le Creuset – Gryta 27 cm 4,1 liter, men det går ju med vilken gryta som helst.

225 g pigg surdeg
375 g ljummet vatten
560 g vetemjöl
10 g salt

ev. 1-2 msk brödkrydda
ev. 1-2 dl fröer typ solros, pumpa, linfrön, sesam (måste dock blötläggas minst en timme innan)

Rör ihop alla ingredienserna. Du behöver inte använda maskin, bara rör ihop det så att det blir blandat.

Låt degen vila under lock/plast ca 2-4 timmar. Gör tre vik eller “coil folding” under tiden. Det handlar bara om att dra ut glutentrådarna och få degen att börja jobba lite. Det är en väldigt kladdig deg från början.

(ang. jästiden. Allt beror på hur stark din surdegsgrund är och hur varmt det är i köket, därav att det är svårt med exakta tider, tyvärr.)

In i kylen under natten 12-18 timmar.

På morgonen:
Sätt in grytan i ugnen och låt den värmas upp tillsammans med ugnen till 250 grader.

Ta ut grytan och pudra botten med rismjöl. Har du inte rismjöl, det går bra med vanligt vetemjöl också.

Stjälp ner degen i grytan. Degen är ganska lös, men det är ingen fara. Om du vill och kan, ta en vass kniv och gör ett snitt (2 cm djupt ungefär) i brödet. Det kommer eventuellt flyta ihop direkt igen, men det är ingen fara.

25 minuter i 250 grader med lock och sedan ytterligare 25 min i 230 grader.

Brödet bör då ha en innertemperatur på 98 grader.

Sen gäller det att inte ha för bråttom. Låt brödet svalna i grytan eller på galler, spelar inte så stor roll. Men brödet bör verkligen svalna innan du ens försöker skära upp det. Annars är risken att all ånga inuti brödet bara läcker ut och du står där med ett torrare bröd än nödvändigt.

Sen kan du njuta. Här serverat med creme cheese, avokado och lite salt på toppen. Sååå gott!

Variera ditt bröd

Testa att byta ut vetemjölet mot andra mjölsorter. Här nedan några varianter jag gjort med bra resultat. Du kan även testa att byta ut delar av vattnet mot annan vätska, typ en skvätt kaffe eller te.

Variant 1: Här nedan har jag blandat 110 g dinkelmjöl fullkorn + 440 g vetemjöl.

Variant 2: Riktigt mustigt och tuggigt blev brödet vi gjorde på 1 dl vetekli + resten vetemjöl. Sen kokte vi 1 dl 4-korns kross och blandade i, samt 1,5 msk brödkrydda.

Variant 3: Muslibröd! Här blandade jag först i 1 dl havrekli tillsammans med mjölet (vetemjöl special). Under tiden degen vilade första omgången tog jag 1 dl musli + 1 msk linfrön och la i vatten. När degen sen skulle vikas första gången hällde jag av vattnet från muslin och blandade ner muslin i degen istället. Saftigt, matigt och riktigt gott bröd!

Bubblor i brödet

Något många strävar efter är de här surdegsbröden med stora “sega” bubblor. Själv tycker jag alla de här “smörgömmorna” blir mest irriterande, men jag förstår självklart att man vill testa. Med det här receptet kommer du inte få jättestora bubblor, men du kan få ganska stora iaf. Hemligheten ligger i att öka brödets hydrering upp mot 80 % (= 426 g vatten), ha ett mjöl som klarar dels så mycket vätska och mer bearbetning. Så bara följ receptet ovan, var noga med vikningarna. Det räcker inte längre att bara “dra lite”, utan du måste göra 3-4 ordentliga vikningar. Grytan kommer att hjälpa dig att få brödet att växa på höjden, men du bör även forma brödet innan det läggs i grytan.

Kommentarer

Lite sånt man gör en permitterad måndag – kattdagis skrev 2020-06-08 klockan 16:25

[…] receptet så räckte det fint. Ställde någon kompletterande fråga dock. Idag lade hon så ut ett fullt recept för den som känner sig hugad. Det blev som synes väldigt bra. Kan tipsa att maizena funkar lika […]

Lämna en kommentar
*