Millans Bouillabaisse

Jennie som driver matbloggen Kalasgott drog igång året med att utmana sina läsare med att laga Bouillabaisse. Vi har tidigare gjort en snabbvariant med Keldas färdiga soppa som grund, men nu kände jag att detta skulle bli en bra utmaning för mig!

Jennies egen variant är en klar soppa med stora bitar av såväl potatis som musslor och havsräkor. Hur gott det än såg ut på hennes foto så kände jag att detta var inte så jag ville göra. Utan jag ville ha en gräddigare slät soppa med fiskbitar i. Om det fortfarande får kallas Bouillabaisse har jag inte en aning om, men detta är så jag vill äta den :)

Millans Bouillabaisse
till 3-4 portioner

räkfond:
1/2-1 kg räkor
en rejäl klick riktigt smör
1 gul lök
1/4 fänkål (använd de delarna du inte vill ha sen i soppan, typ stjälkarna och bottenplattan)
2 selleristjälkar
1 övermogen tomat (bara för att vi råkade ha det i kylen)
1 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
7 dl vatten

Skala räkorna och lägg räkorna i kylen sålänge. Spara skalet. Skär grönsakerna i små bitar.

Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och fräs grönsakerna och tomatpurén ca 5 minuter, så att grönsakerna börjar mjuka. Tillsätt räkskalen och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll på vin och vatten och låt puttra 30 minuter.

Sila bort grönsakerna och räkskalen. Fonden är färdig.

Fram till hit kan du förbereda dagen innan. Fonden går utmärkt att frysa och använda till andra soppor eller fiskgratäng. En mycket god grund!

soppan:
fonden
500 g blandad fisk (vi har i torsk och lax)
3/4 fänkål (det som blev över när du gjorde fonden)

grädde och mjölk (ca 4-5 dl)

cayennepeppar
rosmarin
svartpeppar

småtomater
räkor

Häll fonden i en gryta tillsammans med grädde och mjölk. Lägg i fänkål och fisk och låt koka ca 5 minuter. Krydda med cayennepeppar, svartpeppar och lite rosmarin. När fisken är färdig, halvera tomaterna och lägg i tillsammans med räkorna.

Sen är det bara att njuta, för godare än såhär kan nog inte en fisksoppa bli!

Kommentarer

Chrisse skrev 2011-01-15 klockan 12:30

Den här soppan är verkligen JÄTTEGOD!!

Berith skrev 2011-01-15 klockan 14:59

Ja det vattnas i munnen av att se bilderna. Vill smaka.......

Freedomtravel skrev 2011-01-16 klockan 18:58

Ser fantastiskt gott ut! Älskar skaldjur och soppa är ju så gott den här årstiden! Vi har precis varit i Ungern och där åt massor av soppor. Det känns som att det inte finns lika mycket soppor på restaurangerna här...

Millan skrev 2011-01-24 klockan 08:13

Berith: Vi får väl se till att du får komma och smaka en dag :) Freedomtravel: Här brukar det väl mest finnas soppor till förrätt känns det som. Vilket är synd med tanke på hur många goda soppor det finns! Tack för att ni tar er tid att kommentera!

Månadens matutmaning januari: Bidrag och vinnare! – Kalasgott skrev 2011-03-08 klockan 17:02

[...] Millan kokade en krämig soppa på hemkokt räkfond. [...]

Anton skrev 2013-12-18 klockan 17:02

Hej Älskling, Kolla på detta receptet :) Puss!

Lämna en kommentar




*