Matlagningskurs på River Cottage

Jag minns fortfarande första gången jag såg Hugh Fearnley-Whittingstall på tv. Han stod där och lagade mat, precis så som jag vill ha den. Han plockade saker i trädgården, gick in tillagade flera rätter på samma gång och lät inget gå till spillo. Vegetariskt eller kött spelade ingen roll, allt gjordes med samma känsla för råvarorna och jag satt där som klistrad framför tv:n. Jag försökte memora vad han gjorde, men tappade bara bort mig för att jag redan höll på att planera hur jag själv skulle göra.

Det blev fler och fler avsnitt på tv och när jag förstod att de hade både restauranger och kurser i England växte drömmen om att en gång få komma dit.

I år blev drömmen verklighet. Chrisse och jag bestämde oss för att flyga till London, hyra bil och köra ut på den engelska landsbygden. Drömmen om att besöka River Cottage kombinerades med långa promenader i de fantastiska miljöerna längs Jurrasic coast och besök på pubbar i små söta byar. Detta är lätt en av de bästa semesterresor vi varit på och jag sitter här och ler för mig själv samtidigt som jag planerar vilka blogginlägg jag ska få ihop. Då detta är en matblogg så ska jag försöka att hålla mig till det, men det kommer säkert att smita in ett och annat foto på andra saker.

Men idag blir det ett inlägg om kursen vi var på. Det finns massor av olika kurser att välja mellan, men tyvärr var inte utbudet så stort mitt under sommaren, så det fick bli “grundkursen”. Jag insåg redan från början att den här kursen kanske var lite väl enkel för oss, men det spelade faktiskt inte så stor roll när vi väl stod där. Tempot var högt och jag hade fullt upp med att försöka förstå alla matlagningstermerna på engelska.

Men vi tar dagen från början.

river cottage hq

På morgonen begav vi oss till River Cottage Head Quarter, som ligger i närheten av Axminster, ute på den engelska landsbygden.

river cottage hq

Utsikten är minst sagt fantastisk medan man står och väntar på traktorn som tar en till gården.

river cottage hq

Vi var ett förväntansfullt gäng som fick åka med traktorn.

river cottage hq

Köket hade plats för 20 deltagare, men vi var 12 den här dagen.

river cottage hq

Vi hann med en hel del under dagen. Här ovan håller vi på att göra smördeg. Varje deltagare hade sitt eget lilla kök och fick göra alla sakerna. Bakom i kulisserna fanns det dessutom diskare, så sånt behövde vi inte ens tänka på.

river cottage hq

Jag önskar så att jag kom ihåg vad han hette, men nu några månader efteråt så har jag helt glömt. Denna charmige kock, som dessutom visade sig kunna lite svenska då han jobbat här några år, tog oss genom hela dagen. Här visar han hur vi ska tillaga duva.

river cottage hq

Duvan skulle marineras i vin, vitlök, lagerblad och timjan några timmar.

river cottage hq

Undertiden gav vi oss in på fiskrätten istället. Jag hade verkligen kunnat fylla bloggen med foton, men det ska jag inte göra. Istället berättar jag att vi vi fick in hela fiskar som vi sen fick filéa och fixa till för att kunna fixa dagens första rätt.

river cottage hq

Stekt torskrygg med smörfrästa bönor, ugnsrostade potatis och kantarellsås. Och eftersom detta var ett högklassigt ställe så ställde inte min svampallergi till det, utan jag fick göra en squashsås istället. Till detta bröd, som vi givetvis själva gjort.

river cottage hq

Sen blev det dags för våra små duvor. Mycket jobb för lite kött. Duvan serverades på en bädd av selleri och rödbetor och egenbakat tunnbröd till detta.

river cottage hq

Smördegen skulle användas till fyllda små delikatesser. Sockergrilljerad raberber och krusbär på en bädd av vaniljsås.

river cottage hq

Desserten, smördeg fylld med rabarber, krusbär och vaniljsås. Hallon och basilikasorbe på toppen.

Jag kan lova att vi blev mätta och kul hade vi också :)

river cottage hq

Efter all matlagning fick vi tid att vandra runt på gården. Här ser ni delar av trädgården, som så ofta synts på tv.

river cottage hq

river cottage hq

Köksträdgården till vänster och husen till höger.

river cottage hq

Kursbyggnaden, med utsikt ut över fälten.

river cottage hq

Grisar fanns det på gården :)

One Day Cookery Course kostar 230 £, vilket är ungefär 2700 kr. Jag tycker att det är väldigt mycket pengar, men samtidigt, allt vi lagade fick vi äta. Vi fick med oss våra egna bröd därifrån, liksom en extra dessert. Det fanns personal på plats hela dagen för att visa och diska undan bergen det blev. Så jag förstår att det kostar. Det var en upplevelse att få komma dit och jag är riktigt glad att jag har fått uppleva det.

Du kan läsa mer om River Cottage på deras hemsida:
http://www.rivercottage.net/

Om du har planer på att besöka River Cottage vill jag tipsa om ett suveränt B&B som ligger ungefär 3 km från River Cottage (på vägen dit ligger det en liten pub om man blir trött i benen..). Lyme Tree House har tre dubbelrum och Judith och Mark är de perfekta värdarna. Det känns nästan som att komma hem till vänner. Rummet var rent och varje morgon fixade Judit ordentlig engelsk frukost till oss, helt baserad på vad vi önskade oss.

Lyme Tree House [uppdaterat: som tyvärr stängde 2022]

Kommentarer

Anki skrev 2014-08-07 klockan 20:37

Vad roligt läsning Millan! Jag gjorde något liknande i Thailand för några år sedan☺.

Millan skrev 2014-08-07 klockan 21:17

Tack Anki! Låter spännande med Thailand och matlagning där. Det är en matkultur jag inte kan något om!

Chrisse skrev 2014-08-09 klockan 18:11

Jag kan "nått" om Thaimat .. äta den ;D

Millan skrev 2014-08-10 klockan 16:15

Chrisse: Haha :)

Lämna en kommentar
Reklam: