Matbok från Svenska Högarna och Småkakor med vit choklad och tranbär

Bokrean har varit i full gång men det blev inte en enda kokbok på rea för min del. Ska jag var helt ärlig blev det inte en enda bok på rean. Däremot blev det en hel hög pocketböcker och några nya kokböcker som verkade lockande.

Matbok från Svenska Högarna har precis kommit ut i butikerna och beskrivs med följande ord på förlagets hemsida.

Detta är både en kokbok och en spännande skildring av livet på en av Sveriges mest isolerade ögrupper. Kocken Sarah Anderin bor med sin familj på Svenska Högarna, längst ut i Stockholms skärgård. Med en fyr som enda granne och med många sjömil till närmaste matbutik har Sarah blivit en mästare på att planera matinköp, improvisera menyn och ta vara på allt som växer i trädgårdslandet.

All mat hon skapat för denna bok följer årstidens rytm och är präglad av skärgårdens råvaror och möjligheter. Vårens ankomst firas med ramslökssnurror till drinken rabarbertini. Den grillade abborren och färskpotatisspetten är som gjorda för att avnjutas på sommarvarma klippor. I höstrusket bjuds vännerna på kryddig lammstek med chèvregratinerade rödbetor. Och till adventsmyset serveras chokladkolapaj med julnötter.

Källa: http://www.maxstrom.se/Bocker/Bokpresentationssida/?isbn=9789171262417

Millans kommentar: Det där med skildring av livet på en ögrupp lockar inte mig speciellt och det var inte heller därför jag ville ha boken. Men när jag väl sitter med boken och bläddrar blir det plötsligt lite lockande att läsa. Det som däremot fångar mig direkt är flera av recepten. Britts sommarsoppa ser så fräsch och sommaraktig ut. Postitlapparna åker fram och jag börjar placera ut dem i boken. Snabbrimmad torsk med örtcreme låter ju hur gott som helst, och inte verkar det vara jobbigt att göra heller. Det blir många recept att testa härifrån framöver känner jag.

Chrisse, som det kakmonster han är fastnade direkt för de torra småkakorna och bestämde sig för att testa.

Småkakor med vit choklad och tranbär
till 30-40 kakor
fast med Chrisse som vill ha stora kakor blir det inte mer än 20 ;)

150 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 dl torkade tranbär
100 g hackad vit choklad
1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 150 grader

Nyp ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Forma bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något med en gaffel. Grädda i ugnen ca 15 minuter.

Chrisses kommentar: Väldigt goda torra kakor även om vi inte fick dom att sitta ihop riktigt. Kombinationen av vit choklad och tranbär är riktigt lyckad!

Fakta om boken:
Matbok från Svenska Högarna
av Sarah Anderin och Per Ranung
Förlag: Max Ström

Kommentarer

Sanna skrev 2012-03-07 klockan 16:44

Såg nyligen en annan som också bakat småkakor med tranbär, dock utan vit choklad. Verkar oerhört gott! Sedan måste jag ju säga att det sätter en fin dekoration på kakorna :)

Teresa skrev 2012-03-07 klockan 20:16

Rimmad torskrygg med potatispuré, gremolata och fänkålsskum - en favorit!

Millan skrev 2012-03-08 klockan 07:27

Teresa: Nu blev jag nyfiken, hur gör du fänkålsskummet?

Mrs Sunshine skrev 2012-03-08 klockan 12:36

Är mycket svag för kokböcker oavsett inriktning! Kakorna låter som en lyckat smakkombination, ska lägga på minnet:-)

Lämna en kommentar
Reklam: