Maskrossirap

Det spelar ingen roll hur mycket maskrosor jag plockar, de vinner ändå över mig och jag tror helt ärligt jag har mer maskrosor än gräs i min gräsmatta. Men nu vet jag hur jag kan få nytta av dem, nämligen genom att göra maskrossirap!

maskrosor

Så jag mutade barnen att plocka alla fina blommor = när de är gula och öppna. Helt obesprutade och giftfria.

tillagning av maskrossirap

Massor av blommor som rensas så att bara det gula är med. Lägg det gula i en kastrull och täck med vatten.

Koka i cirka 10 minuter. Genom kokningen extraheras smaken och aromen från blommorna.

Sila av vätskan och blanda vätskan med socker.
Lika delar vätska med socker. Alltså 1 del vätska + 1 del socker.

Låt sjuda tills du nått den konsistens du önskar.

maskrossirap

Vad används maskrossirap till?

• istället för honung (till veganer)
• ringlas över glass, pannkakor, våfflor, yoghurt
• eller i bakverk för att ge en intressant smak

Hur smakar det?

Det är väldigt sött och påminner om honung.

Är maskrossirap nyttigt?

Maskrosor är kända för sina rensande och avgiftande egenskaper samt sitt innehåll av antioxidanter och vitaminer. Hur mycket som finns kvar av detta efter all kokning låter jag dock vara osagt.

Hur länge håller sirapen?

Maskrossirap kan vanligtvis hålla sig i kylen i cirka 2-3 veckor.

Lämna en kommentar




Reklam: