Markus Äppelkaka

Chrisse fortsätter sitt höstprojekt även denna höst och testar nya äppelkakor. Dagens recept är hämtat från Markus höst- och vintermat av Markus Aujalay.

äpplekaka med mandel kanel och vaniljsås

Äppelkaka med mandel och kanel

300 g mandelmassa
150 g smör (rumstempererat)
3 ägg
0,5 dl vetemjöl

3 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i klyftor
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
2 msk mandelspån

till formen:
smör
mandelmjöl
ströbröd

till servering:
florsocker
vaniljsås

 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa mandelmassan med elvisp på låg hastighet tills den är mjuk. Klicka i smöret, lite i taget. Tillsätt ett ägg i taget, det ska bli en slät massa. Avsluta med att röra ner vetemjölet.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med mandelmjöl och ströbröd. Häll mandelsmeten i formen. Blanda äppelklyftorna med socker och kandel och fördela på smeten. Avsluta med att strö över mandelspån.

Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Pudra med florsocker och servera med vaniljsås.

 

Millans kommentar: Den smakar nästan identiskt med Mormors Fyriskaka! Nostalgi. Kakan är god och saftig även dagen efter, om den förvaras i kylskåp. Men det är faktiskt mormors fyriskaka också. Helt okej recept, men nostalgin vinner och denna kommer inte att bakas igen, även om mandelmassa i smeten är gott.

Kommentarer

Christian skrev 2014-10-06 klockan 12:19

Det här receptet låter jättegott, blir att prova :)

Millan skrev 2014-10-13 klockan 19:39

Tack för kommentaren Christian! Bara att testa på :)

Lämna en kommentar




*