Markus Äppelkaka
Chrisse fortsätter sitt höstprojekt även denna höst och testar nya äppelkakor. Dagens recept är hämtat från Markus höst- och vintermat av Markus Aujalay.
Äppelkaka med mandel och kanel
300 g mandelmassa
150 g smör (rumstempererat)
3 ägg
0,5 dl vetemjöl
3 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i klyftor
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
2 msk mandelspån
till formen:
smör
mandelmjöl
ströbröd
till servering:
florsocker
vaniljsås
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa mandelmassan med elvisp på låg hastighet tills den är mjuk. Klicka i smöret, lite i taget. Tillsätt ett ägg i taget, det ska bli en slät massa. Avsluta med att röra ner vetemjölet.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med mandelmjöl och ströbröd. Häll mandelsmeten i formen. Blanda äppelklyftorna med socker och kandel och fördela på smeten. Avsluta med att strö över mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Pudra med florsocker och servera med vaniljsås.
Millans kommentar: Den smakar nästan identiskt med Mormors Fyriskaka! Nostalgi. Kakan är god och saftig även dagen efter, om den förvaras i kylskåp. Men det är faktiskt mormors fyriskaka också. Helt okej recept, men nostalgin vinner och denna kommer inte att bakas igen, även om mandelmassa i smeten är gott.
Kommentarer
Christian skrev 2014-10-06 klockan 12:19
Det här receptet låter jättegott, blir att prova :)
Millan skrev 2014-10-13 klockan 19:39
Tack för kommentaren Christian! Bara att testa på :)
Reklam:
Lämna en kommentar