Marias vårrullar

Ingredienser:
2 morötter, ca 175 gr
175 gr finstrimlad vitkål
1 burk böngroddar, ca 200 gr avrunnen vikt
100 gr glasnudlar
1 medelstor gul lök
3-4 vitköksklyftor
4 msk japansk soja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk råsocker
250 gr filodeg
300 gr blandfärs
smör

Gör så här:
1. Finhacka löken och vitlöken och mjukstek den i lite smör. Löken ska inte ta färg.

2. Skala morötterna och riv dem på den grova sidan på rivjärnet. Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel.

3. Spola böngroddarna i kallt vatten.

4. Koka upp vatten och lägg i glasnudlarna enligt anvisning på paketet och låt dem ligga i det varma vattnet. Spola dem sedan i kallt vatten och klipp dem i mindre bitar.

5. Ha i morot, vitkål och böngroddar i lökblandningen. Låt allting steka i ca 5 minuter.

6. Vänd ner glasnudlarna.

7. Smaka av med japansk soja, råsocker, salt och svartpeppar och låt allting steka i ca 2 minuter till. Ställ åt sidan och låt svalna.

8. Stek färsen tillsammans med salt och svartpeppar efter tycke och smak.

9. Vänd ner färsen i grönsaksröran. Låt fyllningen svalna helt.

10. Dela filodegsarken på mitten. Ha dem i en lätt fuktad handduk då de torkar enormt snabbt.

11. Lägg en rågad matsked eller två med fyllning och vik in hörnet av degen över fyllningen och sedan kanterna för att sedan rulla ihop till en rulle. Du kan behöva pensla kanterna med kallt vatten alt. en uppvispad äggvita för att få vårrullen att hålla ihop.

12. Lägg vårrularna i en ugnsfast form och pensla rikligt med en neutral matolja, typ rapsolja.

13. Sätt in plåten i ugnen som är 200 grader i ca 15-20 min eller tills vårrullarna har fått en gyllen färg.

Marias kommentar:
Filodegen blev verkligen torr som fnöske trots att jag hade en lätt fuktad handduk över degarken som jag inte arbetade med. Här behöver övning helt klart för att få till perfekt snygga vårrullar. Min blev rätt fula men smakade jättegott.

Genom att baka av dem i ugnen så blir de inte fullt lika flottiga som om du friterar dem och du slipper att värma olja på spisen om du inte har en fritös vill sälja. Jag saknar en fritös och tyckte inte det var så himla skoj att stå med kokande olja på spisen. Blev riktigt bra även i ugnen.

Makens kommentar när han smakade mina vårrullar: “Är det så här köpta vårrullar smakar?, (Till saken hör att han aldrig äter vårrullar när har ätit thai/kinesiskt någonstans). Det var ju riktigt gott!” Har var rätt förvånad och hade väl förutsatt att jag skulle förgifta honom! ;-)

Till vårrullarna serverades kokt ris och thai sweet chilisås att dippa i och extra creme fraiche för den som inte ville dippa direkt i chilisåsen.

Himla gott och det fungerade i matlådan dagen efter. Har även testat att frysa ett gäng som blev över men vet inte än hur de blir när man värmer upp dem efter en vända i frysen. Återkommer när vi har testat.

Undrar du hur man viker ihop vårrullarna? Ta dig gärna en titt på bilderna till Millans variant av vårrullar så ser du klart och tydligt hur man viker och rullar ihop dem.

Kommentarer

Marie skrev 2012-09-25 klockan 15:57

Vad gott det verkar - älskar vårrullar! Gillar idén att ha dem i ugnen. Det skall provas.

Monika skrev 2012-09-29 klockan 09:54

Ett tips är att köpa vårrulle deg som finns i thaiaffär, det är frysta degblad som sitter ihop i en "klump" och som man lossar ett och ett. Dom använder jag och det blir kanonfina rullar, såna som man köper i restauranger. Springrollpastry heter dom, finns i 40 el. 50 pack monika

Lämna en kommentar
Reklam: