Marias köttgryta – barnversionen

Köttgryta med kokt potatis

Originalreceptet till denna gryta hittar du här.

Den här varianten är lite mer barnanpassad då du inte ska använda (allt för mycket) salt när du lagar mat till småbarn. Det är dessutom betydligt mindre mängd kött i förhållande till mängden sås i denna variant än i originalet, anledningen att det allt som oftast behövs lite mera klister när man ska ge småbarn mat. Riskornen flyger all världens väg om du inte har lite sås att blanda ihop det hela med är min erfarenhet. Särskilt om du har ett barn som vill äta själv och vänder på upp och ned på skeden halvägs till munnen. ;-)

Ingredienser:
ca 175 gr fint tärnad grytbitar/skinksnitzel/fläskfilé/kycklingfilé
1 burk Crème Bonjour Cuisine (valet föll på den med Karl Johansvamp idag)
2,5 grädde, valfri fetthalt
150 gr morötter
1 gul lök, ca 100 gr
100-200 gr färska champinjoner
(1 vitlöksklyfta)
1 msk skinkfond alt. kycklingfond
Vitpeppar

Gör så här:
1. Finhacka löken (och vitlöken), skala morötterna och fintärna dem, gör likadant med champinjonerna.

2. Bryn löken (och vitlöken), vänd ner champinjonerna och morötterna och låt dem steka med någon minut. Lägg över på en tallrik.

3. Fintärna köttet (om du lagar mat till ett barn som ännu inte har allt för många tänder, annars skär du köttet i tärningar á la 2×2 cm ca), bryn det i en stekpanna och krydda med vitpeppar.

4. Ha i Crème Bonjour Cuisine och matlagsningsgrädde. Rör runt så att allting blandas och avsluta med att ha i skink/kycklingfonden.

5. Låt koka samman i ca 5 minuter.

6. Vänd ner lök och grönsakerna. Låt koka med 10 minuter, känn så att morötterna är mjuka och köttet är helt genomstekt.

7. Såsen kan ev. skära sig, men detta löser du enkelt genom att häll ner lite Maizena redning. Låt alltsammans koka upp.

Serveras med ris/pasta/klyftpotatis/kokt potatis och en sallad.

Marias kommentar:
Dagens variant blev utan såväl vitlök som champinjoner av den enkla anledningen att jag glömde vitlöken och inte hade några färska champinjoner hemma idag. Smakmässigt så är jag övertygad om att det hade fallit dottern i smaken då hon ätit andra rätter med såväl vitlök som svamp i och gillar det starkt.

Föredrar ris, makaroner alternativt kokt potatis, något som går att blanda samman grytan med helt enkelt. Couscos eller bulgur fungerar säkerligen finfint också, bara det att jag inte är särskilt förtjust i det och därför inte tillagar det här hemma.

Denna gryta fungerar finfint att frysa, men frys den för allt i världen inte tillsammans med kokt potatis för det blir himla äckligt! Pasta eller ris fungerar dock finfint.

Kommentarer

Smalarecept skrev 2011-11-19 klockan 09:20

Denna måste jag prova till våra barn. Verkar passa riktigt bra. Tack för det!

Maria skrev 2011-11-19 klockan 10:04

Smalrecept: Återkom gärna och berätta vad dina barn tyckte om grytan. Smaklig måltid!

Middagstips skrev 2020-10-31 klockan 18:02

Lagade faktiskt det här i går, inspirerad av just denna sida! Jättegott!

Millan skrev 2020-11-02 klockan 09:09

Vad kul att höra! Tack för att du berättar! /Millan

Lämna en kommentar
Reklam: