Majrova, rotpersilja och gulbetor

Den här veckans Ekolåda innehåller tre rotfrukter som är nya för mig. Jag var tvungen att googla dem för att ens veta vad som var vad i lådan. Först ut är…

Majrova

“Majrova eller bara rova är en rotfrukt som varit en del av Nordens matkultur i århundraden.

Majrovan är en robust rotfrukt som kan skördas bara någon månad efter sådd, den har inga stora problem med skadedjur samt att den innehåller mycket C-vitamin. Den sägs vara bra mot förkylning och luktar ganska starkt. Majrovans vanligaste användningsområden är råkost, i sallader, som delar i stuvning och kan även stekas.” frånWikipedia

Gulbeta

“Gulbeta används på samma sätt som rödbetan. Den påminner och smakar som en rödbeta men fruktköttet är vackert kycklinggult. Gulbetor är kan kokas och serveras med smör eller mixas till puré.” från Hertzman Frukt

Rotpersilja

“Rotpersilja är en gammal kulturväxt som påminner om palsternackan till såväl utseende som smak. Den har en vit ca 15 cm lång morotsliknande rot. Användningssätt: Som råkost, i soppor och grytor eller kokt med smält smör.” från Odla

Någon annan som vet något bra användningsområde för dessa rotsaker?

Kommentarer

Millan skrev 2008-01-24 klockan 15:37

Gulbetor har jag letat efter! Har ett recept med sånna jag vill testa. Ska se om jag hittar det igen. Bild på persiljerot rinns här: https://saltpeppar.se/blog/?p=670

Millan skrev 2008-01-24 klockan 18:18

Efter en del letande, detta vill jag ha gulbeta till: http://www.elise.com/recipes/archives/001671golden_beets_and_brussels_sprouts.php

Lämna en kommentar




*