Löksoppa med öl

Kylskåpet är nästan tomt, men lök finns det alltid av någon anledning. Och lite öl finns det också. Den här löksoppan blir både snabblagad och billig. Vanligtvis så brukar jag använda vitt vin för att smaksätta soppan, men den här gången var jag nyfiken på att testa med öl istället. En flaska Red Stripe fanns i kylen och användes. Men det går nog bra med nästan vilken öl som helst.

löksoppa med öl

ingredienser

600 g gul lök
smör
2 msk mjöl

salt och peppar
1 tsk timjan
1 hönsbuljongtärning
33 cl öl
8 dl vatten
1 lagerblad

4 skivor bröd
riven ost
svartpeppar

Skala och skiva löken. Fräs löken i en rejäl klick smör och pudra över mjölet. Krydda med salt, peppar och timjan. Smula över buljongtärningen och häll på ölen.

Späd soppan med vattnet och lägg i lagerbladet. Låt soppan småkoka i 20 minuter.

Brödsticksen: Rosta brödskivorna och skär dem i stavar. Lägg stavarna på ett bakplåtspapper på plåten och lägg ost på dem. Krydda med svartpeppar. Ställ in i ugnen ca 5 minuter tills osten smält.

Red Stripe. (71 cl flaska)
Fjäderlätt, svalkande lager med liten beska och frisk ton av citrus. Doften är diskret, lätt humlearomatisk och har även den en diskret citruston.

Att en liten paradisö i karibiska havet har fått ett sånt inflytande och spridit så mycket glädje över resten planeten är anmärkningsvärt. Och sett per capita – det bor knappt två och en halv miljoner människor på ön – är det ett rent och skärt under. Musiken och idrotten i all ära – men inget är mer Jamaica än Red Stripe. Och om det kan alla som varit där vittna. Servera gärna till heta kryddiga rätter eller på egen hand som sällskapsdryck.

Flaska 71 cl. 34.00kr/st 4,7% vol.
Art nr. 1531-01
Desnoes & Geddes, Jamaica www.redstripe.nu
Källa: galatea.se

Om soppan: Som sagt lättlagat och billigt. Ingen höjdarrätt, men jag blir mätt och varm :)

Om ölen: Mild god öl som jag gärna dricker igen! Finns dessutom i stor 71 cl flaska så att det räcker till både soppa och lite dricka till maten!

Kommentarer

Freedomtravel skrev 2009-11-24 klockan 08:47

Ser gott ut! Soppa är ju så gott den här årstiden!

Linda skrev 2009-11-24 klockan 22:10

Mmm, det ser ju kanongott ut!! Kommer testas!

KarinW skrev 2009-11-25 klockan 20:09

Löksoppa! Tack för tipset, har gjort mina favoritsoppor på slutet här och löksoppa hade jag bara glömt bort. Ha det fint!

Lämna en kommentar
Reklam: