Linssoppa

Röda linser är något vi aldrig testat, men ett recept i Allt om mat Indien fick oss till att vilja smaka. Resultatet blev dock inte riktigt vad vi önskat och vi skulle behöva lite tips från er läsare, men mer om det i slutet på inlägget.

2 dl röda linser
1 purjolök
2 morötter
1 1/2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 krm mald kardemumma
2 krm spiskummin
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

matyoghurt (serveras med en klick yoghurt).

Skölj linserna. Ansa och strimla purjolöken. Skala morötterna och skär dem i små bitar

Lägg linser, purjolök och morötter i en gryta. Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar

Krydda med kardemumma, spiskummin, salt och peppar. Koka upp och låt koka under lock ca 10 minuter.

Och? När vi öppnade locket på grytan såg det inte riiiktigt ut som i kokboken. Men såsnart skummet hade lagt sig så började det se likadant ut iaf. Men jag kunde inte låta bli att undra vad det var som skummade så och på Saltå kvarns hemsida kunde jag läsa följande:
Det som skummar då man kokar linser och bönor är protein.
Smakmässigt var det klent och grynigt. Misstänker att vi kanske kokade sönder linserna, eller ska de vara så mjöliga? Nu har vi en paket röda linser hemma och vi har inte gett upp hoppet om dessa än, så nu behöver vi lite förslag på vad vi ska göra. Så posta gärna ditt favoritrecept med röda linser som en kommentar till det här inlägget!

Kommentarer

Ellinor skrev 2009-03-12 klockan 13:40

Här är mitt favoritrecept med linser. Jag brukar dock göra lite starkare buljong och servera med yoghurt med vitlök i samt vitlöksbaguetter till.

Anna skrev 2009-03-13 klockan 21:22

Den här soppan brukar jag göra med röda linser http://annas-panna.blogspot.com/2009/02/praktigt-varre.html Jättegod tycker jag! Särskilt om den får stå till dan efter. Biffar: http://annas-panna.blogspot.com/2009/02/linsbiffar.html http://annas-panna.blogspot.com/2009/02/kikartsbiffar.html Ja, det var väldigt var det skummade. Känner inte igen det. Jag brukar skölja av linserna innan jag kokar dom. Men det verkar ju inte vara förklaringen om man läser vad Saltå kvarn skrev iofs

Millan skrev 2009-03-17 klockan 20:18

Tack Ellinor och Anna för tipsen! Ska genast planera in fler recept med röda linser att testa framöver!

Sandra skrev 2009-08-06 klockan 09:16

Detta är min solklara favorit på röda linser =) Röd Linssoppa I gul lök Paprikapulver 3 dl röda linser 1,2 liter vatten 2 buljongtärningar (grönsaks) En burk krossade tomater, Salt och Peppar Eventuellt två potatisar och en stor morot Hacka löken, fräs i lite olja, he över paprikapulver. Blanda i resten, Skala och hacka morötter och potatis ( om man vill ha det) Låt koka i ca 30 minuter eller till potatisen är mosig... Ett hett tips! Pressa i citron, he över lite persilja och Creme fraiche.. Eller bara som den är! Lycka till och smaklig måltid=)

Zarah skrev 2010-05-08 klockan 10:04

Haha - jag hittade detta inlägg väldigt sent. Googlade quinoa-recept (behöver fler) och trillade såklart in här. Bästa bästa! :D Linser. Detta vet ni säkert redan vi det här laget men ja, tiden på paketen är KLART överskattad! Vill man koka, så bör man nästan ta en tesked att fiska upp och provsmaka med, för det skiljer dessutom lite från paket till paket och tillverekare till tillverkare. Oftast räcker det faktiskt att slå kokt vatten över linserna och låta dem stå medan man gör i ordning och kokar upp sin soppa. Lägger man sen i dem precis på slutet så att de får dra åt sig lite smak så är de trevligt al dente och man slipper risken för sönderkokning. Röda linser funkar bra att ha som nästan-smaklöst-bulk-medel (så att säga) i tomatsåser, dock, om man låter dem bli sådär mjuka. Gröna och svarta linser tycker jag bättre om. Lite peppriga och trevliga. Dem kan jag äta som de är, efter att de varit blötlagda ett par timmar... Annars kan man ju grodda dem, vilket är det godaste som finns, ungefär. :) (Ursäkta romanen!)

Millan skrev 2010-05-10 klockan 10:25

Zarah: Be inte om ursäkt för så bra kommentarer! Nu har vi lärt oss lite mer om just de röda linserna och klarar det bra. Men det finns säkert någon annan som har stor nytta av den infon just nu. Däremot suger jag till mig av kommentarerna kring de svarta och gröna, som vi inte är lika bra på.

Lämna en kommentar
Reklam: