Lilla Kafferosteriet

Mitt i city, gömt på en av sidogatorna ligger Malmös bästa kaffeställe enligt många av mina vänner. På “Älska mat”-mässan i Malmö tidigare i höst passade vi på att smyga in på en av seminarierna som Filip Åkerblom från Lilla Kafferosteriet höll. Och den killen kunde verkligen snacka om kaffe och jag ville höra och se mer. Så jag passade på att fråga om man fick besöka honom i butiken för lite mer info.

lilla kafferosteriet malmö

Så en fredagsmorgon, när Malmö verkligen visade sin kallaste sida, klev jag in över tröskeln till Lilla Kafferosteriet och möttes av värme och den underbara doften av nybryggt kaffe.

Filip

Filip Åkerblom tog emot mig och började med värme att berätta om stället som han och hans far startade upp tillsammans. Kaffe är ett hantverk, långt ifrån automatkaffet man får på de flesta arbetsplatser. Filip poängterar att kaffe är mer komplext än man först kan tro. Precis som med de flesta råvaror så är det lika viktigt att bonden är duktig på det som han ska göra, och sen att bönorna rostas bra, mals och bryggs rätt.

Filip gillar rena smaker och det finns faktiskt bara en blandning i butiken.

fika

I det lilla trevåningshuset från 1600-talet finns förvånandsvärt många sittplatser och på bakgården finns en uteservering.

kakor

På lilla kafferosteriet är det inte bara kaffe som är viktigt, utan även att tillbehören ska vara bra. Därför kommer exempelvis brödet från Olof Victors, som många av Jans Hedhs fans säkert känner till. Och kakorna från konditori Katarina, ett par minuters gångavstånd från rosteriet. Lokalproducerat är viktigt, liksom kvalite.

karta
Vill du veta var kaffet du dricker kommer från, bara fråga. De kan svaren!

kaffe

Självklart kan du köpa både bönor och nymalt kaffe att ta med hem också.

Det är mycket på gång framöver. Bland annat så är ytterligare ett rosteri på gång i Malmö och beräknas vara färdigt om ett år. Och jag kan inte annat än att hoppas på att allt går vägen. För med såhär gott kaffe och trevligt bemötande fikar jag gärna här gång på gång :)

Lilla Kafferosteriet – http://rosteriet.blogspot.com
Baltzarsgatan 24a
211 36 Malmö
Tel: 040-482000

Öppettider (2009) vardagar 08 – 19 lördagar 10 – 17 söndagar 11 – 17

Kommentarer

Berith skrev 2009-10-31 klockan 11:46

Det här var verkligen lockande! Nästa gång jag kommer till stan skall jag leta upp butiken. Mycket fina foto!

Martina skrev 2009-10-31 klockan 20:35

Trevlig inlägg, verkar vara ett mysigt ställe!

Johanna skrev 2009-11-01 klockan 00:38

Vilka härliga bilder! Ser riktigt fint ut!

jo skrev 2009-11-02 klockan 12:11

Måste ju tipsa om deras skånska frukost också, helt fantastisk. Av alla saker de har där blev jag särskilt förtjust i leverpastejen (hoppas den finns kvar, var ett tag sedan jag åt), som smakade hemmagjord med god kant...

joacim skrev 2009-11-04 klockan 09:58

Vilket härligt inlägg. Cred till dig för ett välsmakat och väl avvägt inlägg om kaffe som verkligen är drycken nummer ett! Har ju en siemens halvautomatisk maskin hemma som fylls med vatten och hela bönor och sedan sköter maskinen resten... Smarrigt kaffe if!

Maria skrev 2009-11-06 klockan 20:17

Det ser riktigt trevligt ut! Även om jag inte är någon kaffedrickare direkt så kan jag mycket väl tänka mig ett göra ett besök här nästa gång vi gästar Malmö.

@Receptomaten skrev 2011-11-21 klockan 00:40

Härlig läsning! Tack för länken :) http://www.spisat.se/2011/11/lilla-kafferosteriet-i-malmo-ligger-pa.html

Lämna en kommentar
Reklam: