Lemon meringue pie – Citronmarängpaj

maria_160724g

När vi var i USA på semester så beställde vi in en bit Lemon meringue pie på ett ställe som skulle vara kända för sina pajer. Det är inte ofta vi beställer in efterrätt och vad besvikna vi blev för den gigantiska biten vi fick in smakade inget vidare. Kom då att tänka på mitt eget recept att det nog bra mycket godare. Var därmed tvungen att göra en paj när vi kom hem för att jämföra och visst var min godare. Framför allt mer citronsmak och själva fyllningen var inte så fast och geléaktig som den vi åt i USA. Maraängen kändes även fräschare. Allt som allt, bättre proportioner mellan pajdegen, fyllningen och marängen tycker jag.

Citronmarängpaj

Pajdeg:
125 gr smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten

Citronkräm:
3 dl vatten
1,5 dl socker
6 msk maizena
saft och rivet skal av 2-3 citron (5 msk citronsaft och 1,5 msk citronskal)
3 äggulor
3 msk smör

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl socker

 

1. Skär det kylskåpskalla smöret i mindre bitar. Finfördela det i mjölet, antingen med fingrarna eller så använder du en matberedare och kör korta impulser tills allting har blandat sig till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen. Lägg degen att vila kallt i ca 30 minuter.

2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med hjälp av en gaffel. Låt pajskalet vila ca 15 minuter innan du gräddar det i kylen.

3. Grädda pajskalet i 225 grader i ca 20 min eller tills det är gyllen. Passa så det inte bränns! Låt pajskalet svalna.

maria_160724b

4. Blanda samman vatten, socker, maizena och pressad citronsaft i en kastrull. Koka upp under omrörning.

5. Tag kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt omrörning. Låt krämen koka upp igen.

maria_160724c

6. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt det rivna citronskalet och smöret. Blanda väl och låt sedan krämen svalna.

maria_160724d

7. Ha i citronkrämen i det kalla pajskalet.

maria_160724e

8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en väl rengjord skål. Rör ner sockret. Bred eller spritsa ut marängsmeten över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 8-10 minuter eller tills marängen har fått fin färg.

maria_160724f

9. Låt pajen svalna lite och sedan är det bara att hugga in!

Marias kommentar:
Det här är ursprungligen ett gammalt recept från något veckotidning, vilket har jag ingen aning om då det inte framgår av min kopia. Det tar lite tid att göra denna paj då saker måste svalna innan du kan gå vidare samt att pajdegen behöver vila några gånger. Det är dock inget moment som är särskilt svårt om man bara håller koll på citronkrämen så att den inte skär sig. Men stormkokar du inte så ska allt gå vägen! :)

En frisk och fräsch paj med rejäl citronsmak!

Lämna en kommentar
Reklam: