Leilas rabarbercheesecake


Ingredienser:

Rabarberkompott:
1 l skivad rabarber
3 dl strösocker
1 st vaniljstång, urskrapad

Kexbotten:
400 gr digestivekex
200 gr smör

Cheesecakesmet:
600 gr philadelphia
1 burk kesella 10 %
1 dl strösocker
1 dl maizena
1 st vaniljstång (endast fröna)
4 st ägg
1 dl vispgrädde
200 gr vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

Rabarberkompotten:
2. Koka rabarber och strösockret med den urskrapade vaniljstången (det behövs inget vatten eftersom rabarbern innehåller så mycket vatten).

3. Koka i cirka 20 minuter tills rabarbern är mjuk.

4. Rör om försiktigt.

Kexbotten:

5. Mixa digestivekexen till smulor i en mixer.

6. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.

7. Tryck ut kexbotten i en springform med löstagbar kant. Låt botten få gå hela vägen upp på kanten.

8. Förgrädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

9. Ta ut bottnen och sänk temperaturen till 150 grader.

Cheesecakesmet:
10. Vispa philadelphiaost, kesella och frön från 1 vaniljstång krämigt.

11. Vispa ner strösocker och maizena.

12. Rör försiktigt ner äggen ett par i taget och rör sist vispgrädden.

13. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner den i ostsmeten.

14. Rör ner rabarberkompotten lite slarvigt i smeten och häll den i det förgräddade pajskalet.

15. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 1 timme.

16. Låt den gärna stå kvar i eftervärmen tills ugnen har svalnat.

17. Kyl cheesecaken och servera kall.

Källa: Leila Lindholm, Leila bakar i Frankrike

Marias kommentar:
Såg det första avsnittet av Leila bakar i Frankrike där hon gjorde den här cheesecaken och föll pladask. Den såg ljuvlig ut och jag har sedan klurat på när jag skulle kunna göra den här. Det fungerar liksom inte när det bara är vi då det blir en ganska mastig sak. Men min moster och morbror var nere och hälsade på från Sundsvall så det blev kaffekalas en dag tillsammans med mina föräldrar.

Det är egentligen inte så svårt att göra den här cheesecaken, men det är dock många olika moment och det hela tar sin lilla tid.

Jag lätt min cheesecake står kvar i ugnen på eftervärmen och den sprack något. Smakmässigt så hade jag önskat ännu mera rabarbersmak. Den är otroligt mäktig och bjuder du på annat så räcker den garanterat till minst 10 personer, troligen närmare 15 personer.

Skulle jag göra om den så kommer jag minska ned på kexbotten och troligen bara göra halva fyllningen. Fyllningen får du precis plats med och det är nästan så det skvimpar över när du ska ställa in cheesecaken i ugnen.

Om vi säger som så här, jag hade väntat mig något mer. Mina förväntningar var kanske lite för höga? Har hört så mycket gott om Leilas olika cheesecakes, men inte tusan var den här ens i närheten av de som The Cheesecake factory serverar inte.

Kommentarer

Kim skrev 2011-08-14 klockan 15:52

Åh jäklars, det var en maffig cheesecake det där! Men den ser himla god ut, rabarber är ju underbart.

Lämna en kommentar




*