Lax med Sparrisritotto

En av Chrisses favoriträtter är olika sorters risotto. Så när han får bestämma favoritmat till helgen blir det ofta något sådant. Den här gången hittade vi ett recept hos Hemmets Journal som fick fungera som grund, och sen gjorde vi om det så att det blev precis så som vi vill ha det :)

till 4 portioner

4 laxfileer
salt
smör

1 l vatten
2 msk flytande grönsaksbuljong

2 schalottenlökar
1 msk smör
4 dl arborioris
2 dl vitt vin
250 g färsk grön sparris
2 dl riven parmesanost
peppar

tillbehör:
på fotot serverar vi med en ruccolasallad och tomater.

Gör såhär:
Blanda vattnet med grönsaksbuljongen.

Skala och hacka löken och fräs i en kastrull utan att den får färg.

Tillsätt riset och fräs 1 minut. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd med buljongen, lite i taget tills den kokat in. Rör hela tiden och fortsätt späda. Det tar ungefär 20 minuter. Dela sparrisen i bitar och rör ner i risotton när den nästan är färdig. Sparrisen ska precis börja mjuka. Tillsätt sist osten och rör i den. Krydda med lite peppar (låt fisken stå för det salta).

Stek laxen i rikligt med smör och krydda med salt.

Efter:

Bilden talar för sig själv, Chrisse tyckte verkligen om det! Men “kaninmaten” lämnar han gärna kvar lite av ;)

Lämna en kommentar




*