Lax med kräftstjärtar

En av mina favoritmatbloggar är Pickipicki. Så idag när jag skulle bjuda söta Sofie på middag besöktes sidan på jakt efter ett läckert lax-recept. Och det hittade jag – Karins tjusiga lax med kräftstjärtar.

Lax med kräftstjärtar
till 4 portioner

4 portionsbitar av laxfilé
majonnäs efter smak (0-1 dl)
1 dl creme fraiche
1/4 tsk cayennepeppar
1 tsk dillfrön
170 gram hackade kräftstjärtar (ca 300 g med lake i burk, välj gärna med dillsmak)

Börja med att göra en skåra mitt ner i varje laxfilébit och lägg laxen i en ugnsform.

Hacka samman alla ingredienser med en matberedare eller för hand. Smaka av med ev mer kryddor, salt och peppar.

Lägg ett par matskedar av fyllningen i fiskbitarnas skåra så att det står upp som en tuppkam. Fram till nu kan maten förberedas och stå i kyl. När det är matdax, baka fisken mitt i ugnen i 225 grader i ungefär 12 minuter.

Servera med pressad potatis, dillsåsen, en god sallad och en rejäl citronklyfta.

Gräddig dillsås
2½ dl matlagningsgrädde
1 tärning fiskbuljong eller 2 msk koncentrerad fiskfond
1 dl creme fraiche
½-1 msk pressad citronsaft
1 dl färskhackad dill
salt och vitpeppar

Medan fisken står i ugnen gör du såsen. Koka upp grädde och buljong. Tillsätt creme fraiche och koka upp under omrörning. Smaka av med citron, dill, salt och peppar.

Och? Jag förbredde laxen så att den den var färdig. Såsen gick sen snabbt att röra ihop och allt var väldigt lättlagat. Och det var ljuvligt! Både jag och Sofie blev riktigt förtjusta i det här receptet! Det kommer definitivt att göras igen!

Kommentarer

Kinna skrev 2009-01-16 klockan 15:57

Låter gott - jag har idétorka på vad jag ska laga. Tack för tipset!

Lars Backlund skrev 2012-01-04 klockan 16:11

Tack för receptet, blev smarrigt:)

Lämna en kommentar
Reklam: