Lasagne med squash och fänkål
Från min senaste favoritkokbok av Hugh Fearnley Whittingstall har jag hämtat det här receptet där han skriver:
Riktig “comfort food” och precis vad man behöver en kylig höstkväll: massor av jordiga smaker, generiöst med krämig bechamelsås och en rejäl dos smältande ost.
Med en så lockade beskrivning ställde jag mig första bästa regniga dag för att fixa. Det tar en stund och diskberget växer, men det var definivit värt det. Kokboken i sig är värd ett eget inlägget, så det kommer senare. Men nu först ett recept därifrån :)
Lasagne med squash och fänkål
till 6 personer
1 kilo squash
6 matskedar raps- eller olivolja, plus lite att stänka över på slutet
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
några timjankvistar, endast bladen, finhackade
750 g fänkål (3 stora)
150 g blåmögelost eller getost, smulad
125 g lasagneplattor (helst färska)
20 g parmesan- eller cheddar-ost, eller annan smakrik hårdost, riven
havsalt och nymalen svartpeppar
bechamelsåsen:
1 l standardmjölk
1 lagerblad
1 gul lök, grovt hackad
1 selleristjälk, grovt hackad
några svartpepparkorn
50 g osaltat smör
50 vetemjöl
2 tsk dijonsenap
tillbehör:
grönsallad eller ärter
Sätt ugnen på 180 grader.
Bechamelsåsen del 1: hetta upp mjölken med lagerblad, lök, selleri och pepparkorn tills den precis ska börja sjuda. Ta av från värmen och ställ åt sidan.
Squashen: Skala och kärna ur squashen och skär den i 2 cm stora tärningar. Vänd runt dem med 4 msk olja i en ugnsform, salta och peppra generöst. Ugsnrosta 30 minuter, eller tills squashen är mjuk. Ta ut ur ugnen och vänd genast runt med vitlök och timjan. Ställ åt sidan.
Fänkålen: Ansa fänkålen, avlägsna de yttersta lagren och skär sedan ca 5 mm tjocka skivor. Hetta upp ytterligare 2 msk olja i en stor stekpanna på medellåg värme. Lägg i fänkålen och fräs den 10-15 minuter, tills den är mjuk. Ställ åt sidan.
Bechamelsåsen del 2: Värm försiktigt upp mjölken igen och sila av den. Hetta upp smöret i en stor kastrull på medelvärme. Rör ner mjölet så att det blir en slät pasta (roux) och låt puttra ett par minuter. Ta av från värmen. Tillsätt ungefär en fjärdedel av den varma mjölken och rör om ordetnligt så att det blir slätt. Tillsätt resten av mjölken i 3-4 omgångar så att det blir en slät sås. Ställ tillbaka på värmen och låt puttra svagt några minuter, rör om ofta, till en tjock sås. Rör ner senapen och krydda med salt och peppar.
Sätta ihop lasagenen: Bred ut en tredjedel av bechamelsåsen i bottnen på en ugnsform (ca 20 x 22 cm). Lägg på hälften av lasagneplattorna och strö över den rostade squashen i ett jämnt lager. Ringla över ännu en tredjedel av såsen. Lägg på ett lager till av lasagneplattorna och sedan fänkålen. Strö över den smulade osten och avsluta med resterade bechamelsås.
Strö över den rivna osten och stänk på lite olja. Ugnsbaka cirka 30 minuter, tills ytan är gyllengul. Låt stå 5 minuter och servera sedan med ärter eller grönsallad.
Källa: Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall
Mat som passar utmärkt ihop med regn mot fönsterblecket och ett glas vitt vin.
Reklam:
Lämna en kommentar