Lasagne
4-6 portioner
Ingredienser:
Köttfärssås:
500 gr nötfärs
150 gr rökt skinka
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
1 dl chilisås (av ketchuptyp)
1 dl rödvin
0,5 msk kalvfond
0,5 msk balsamvinäger
2 tsk örtkryddor
salt, svartpeppar
Bechamelsås:
7 dl mjölk
1 dl grädde
0,75 dl vetemjöl
75 gr smör
salt, vitpeppar
175 riven prästost eller annan smakrik ost
2 dl riven ost (prästost, parmesanost)
250 gr färska lasagneplattor
Gör så här:
1. Finhacka lök och vitlök. Mjukstek i lite olja eller smör.
2. Ha i färsen och finfördela den.
3. Strimla skinkan och vänd ner i färsröran.
4. Ha i övriga ingredienser och låt koka på svag värme i minst 30 min, helst en timme eller mer.
5. Smaka av ev. mera salt, peppar och örtkryddor.
6. Smält smöret och rör i vetemjöl till en en pasta (roux), låt den blandas samman under omrörning i ca 5 minuter innan du har i mjölken. Detta för att undvika att det smakar mjöl.
7. Späd sakta med gräddmjölken under ständig omrörning.
8. Låt koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ca 5 minuter.
9. Smaka av med salt och vitpeppar.
10. Avsluta med att vända i osten. Rör tills all ost är smält och såsen är slät.
11. Ta fram en stor ugnsfast form. Börja med ett lager bechamelsås, sedan ett lager lasagneplattor och sedan köttfärssåsen och avsluta med bechamelsås.
12. Upprepa med att att varva lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås. Sista lagret ska vara lasagneplattor och bara bechamelsås.
13. Strö över den rivna osten och sätt in lasagnen i nedre delen av ugnen och gratinera i 225 grader i 20-30 min. Håll koll så att osten inte bränns.
14. Ta ut formen och låt den stå 10-15 minuter innan du serverar den. Då hinner den sätta sig lite och allting rinner inte ut lika lätt. Ha gärna över ett lager aluminiumfolie medan den står till sig.
15. Servera med en grönsallad och gärna lite vitlöksbröd till.
Marias kommentar:
Lasagnen fungerar utmärkt att frysa! Den här varianten tar lite längre tid då såsen ska koka en stund för att alla smaker ska komma fram. Har du bråttom så struntar du i att koka egen bechamelsås och kör på köpt. Här är min snabba lasagne.
Lasagnen på bilden är ungefär 1,5 omgång av receptet ovan och räckte med lätthet till 5 vuxna och 3 barn i ålder 3-6 år och det blev nog 2-3 portioner över också!
Reklam:
Lämna en kommentar