Kylskåpsrensningsgratäng

Detta är ett recept på vår “kylskåps-rensnings-gratäng”. Den blir olika varje gång, men alltid lika god och alltid väldigt mycket mat som blir perfekt att frysa in i lunchlådor. Grunden är pasta och tomatsås och sen grovriver vi rotfrukter och blandar i. Spara receptet till mellandagarna och passa på att blanda i resterna från julskinkan!

gratäng

250 g kött (kycklingfilé/rökt eller kokt skinka)
500 g pasta
1 msk smör
1 finhackad vitlöksklyfta
lök (1 gul lök/några schalottenlöken/1 liten purjolök)

Några av följande:
2 dl riven squash
1 riven morot
1 riven palsternacka
1 dl gröna ärtor
1 dl majs
2 dl små broccolibuketter

1-2 msk frysta kryddor (örtblanding eller persilja)
200 g riven ost (riv ner gamla ostskalkar och blanda vad som finns hemma. På fotot hade vi dessutom en kula mozarella)
salt och peppar

Sås:
1 burk krossade tomater (gärna smaksatta)
2 dl creme fraiche
1 msk grönsaksfond
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.

Blanda ingredienserna till såsen och mixa med en stavmixer till en jämn konsistens.

Stek grönsakerna mjuka och blanda med pastan och skinkan. Blanda även ner örterna och hälften av den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

Lägg blandningen i en ugnsfast form och häll över såsen. Avsluta med att strö resten av osten jämnt över formen.

Tillaga i ugn 200 grader i 10 minuter eller tills den fått fin färg.

Gratängen på fotot innehåller kycklingfile, pastaskruvar, vitlök, gul lök, riven squash, riven morot, persilja, riven ost, mozarella.

Kommentarer

Neda skrev 2009-12-08 klockan 07:31

jättegott ser det ut faktiskt... ungefär så gö vi här hemma med. Alltså kylskåsrensning. :-)

Att ha det gott skrev 2009-12-08 klockan 09:44

TACK Vilket toppen recept Det här kommer jag att ha användning för

Martina skrev 2009-12-08 klockan 10:11

Ser smarrigt ut. Konstigt att det nästan alltid blir som godast när man bara slänger ihop lite rester man har hemma :-)

Fröken Dill skrev 2009-12-11 klockan 11:20

Tänk att mat på kylskåpsrester ofta blir så god. Kul! Tycker fröken Dill

Lämna en kommentar




*