Kyckling i citron och ansjovissås serverad med kokt färsk spetskål

Under vårt senaste Köpenhamnsbesök hittade vi som jag tidigare berättat en massa receptkort. Dagens recept är just ett sånt från Irma.

Färsk spetskål är svårt, för att inte säga hopplöst att få tag i här hos oss. Om det ens finns spetskål är den inslagen i nästan vakumförpackad plast. Visst, det duger. Men i varenda matvarubutik i Köpenhamn finns under säsong riktigt fin färsk med gröna späda blad. Och just under vårt besök var det säsong så vi köpte på oss ganska mycket. Till dagens rätt kokas den några minuter, men godast tycker jag nästan att den är rå i sallad med lite olivolja och vitvinsvinäger.

Kyckling i citron och ansjovissås
till 2 portioner

2 kycklingfiléer
smör
4 ansjovisfiléer
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 tsk grönsaksfond
1 citron
1 tsk finhackad dill (djupfryst funkar bra)
två färska spetskålar (eller en stor vitkål)

Koka upp lättsaltat vatten.

Dela kycklingfiléerna i tre delar och bryn i en panna med smör.

Mosa ner ansjovisfiléerna i pannan med en gaffel och häll på grädde, fond och rivet skal från en halv citron. Lägg på lock och låt koka på låg värme i 5 minuter.

Dela kålen i 2-3 cm tjocka skivor och koka hela skivor, 2-3 minuter i det kokande vattnet.

Smaka av såsen med dill och citronsaft och servera direkt.

Millans kommentar: Jag ska erkänna att jag var skeptisk. Ansjovis ligger inte högt på min lista över saker jag gillar. Men jag får nog snart ta tillbaka det, för detta var en höjdarsås! Salt och syrligt ihop med såväl kyckling som kål var en fullpoängare! Detta kommer vi definitivt att göra om. Bra vardagsmat!

Kommentarer

Marie skrev 2012-08-03 klockan 13:39

Ansjovis i sås??? Den positiva kommentaren gör ju dock att man vill prova. Önskar bara att man kunde köpa filéerna i lösvikt så man inte får en massa över. Ah, man kan passa på att göra Janssons Frestelse.

Lämna en kommentar
Reklam: