Krispiga Sparris

Förvaring: Om du köper färsk sparris, ställ dem i ett glas med vatten i kylen. Då håller de sig krispiga längre :)

Om du köpt “färsk sparris” som legat länge i butiken, kapa av nedersta delen på dem så att de får en färsk snittyta, precis som med blommor.

Tillagning: För att få perfekta sparris ska ångkoka dem ca 3 minuter (beroende på hur tjocka de är).

Servering: Servera dem nyångade (eller kokta) med smör och salt. Underbart gott!

I maten förslag:

Potatissallad med färskpotatis och sparris
Skrubba 1 kg potatis och skär 500 g grön sparris i bitar. Koka potatisen och låt sparrisen koka med de sista 3 minuterna. Häll av vattnet. Skär potatisen i mindre bitar och blanda med 4 dl gröna ärtor, 1 dl grovhackad dill, 1 dl grovhackad gräslök, rivet skal från 2 citroner, saft från 1/2 citron och 5 msk olivolja.
Foto finns i det här inlägget: https://saltpeppar.se/blog/?p=1645


Förrätt med inlindad sparris
Ångkok sparrisen och linda in den i lufttorkad skinka. Servera med smör, parmesan och pinjenötter.

Chévregratinerad Sparris
250 g grön sparris
1 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1/2 tärning grönsaksbuljong
några skivor Chévre

Sätt ugnen på 250 grader.
Skär bort den nedersta delen på Sparrisen och lägg sedan Sparrisen i en ugnssäker form.
Blanda grädde, vin och smulad buljongtärning och häll i formen.
Gratinera i övre delen av ugnen 3-5 minuter (precis så att Sparrisen börjar mjukna något).
Ta ut formen och lägg ostskivorna över Sparrisen. Gratinera ytterligare 5-8 minuter. Osten ska precis börja smälta. Mmm..

Kommentarer

Tessan skrev 2009-05-25 klockan 18:56

Annars rekommenderar jag att bryna hela sparris i lite olja och flingsalt. Supergott!

åsa - hello sugar skrev 2009-05-25 klockan 22:18

jag älskar sparris och chevregratinerad sparris lät ju helt fantastiskt!!

Minna skrev 2009-05-25 klockan 23:33

Håller med Åsa, den chevregratinerade sparrisen lät fantastiskt god! Det ska jag absolut prova. Annars brukar jag, precis som Tessan, bara steka mina i lite olja eller smör samt krydda med salt. Behövs inte mycket för att få sparris god :)

Chezsofia skrev 2009-05-27 klockan 08:29

BRa tips för krispiga sparris! Sparris går ju verkligen att tillreda på tusen sätt och det blir nästan alltid lika gott. En fantastisk grönsak!

bakmammorna skrev 2009-05-31 klockan 20:54

sparris är ju bara såååå gott- chevregratinerad har jag inte provat. det måste jag def göra!

Lämna en kommentar




*