Krämig potatisgratäng

6-8 portioner
Ingredienser:
1,5 kg potatis, skalad
3-4 paket matlagningsgrädde, 4% [eller 5 dl grädde och 5 dl mjölk]
1 st purjolök
3 klyftor vitlök
olivolja, salt och peppar
Gör så här:


1. Hyvla potatisen tunt, gärna med en matberedare. Finstrimla purjolöken och hacka vitlöksklyftorna. Fräs purjolöken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg.

2. Häll i grädden och koka upp. Lägg i den hyvlade potatisen och salta och peppra rikligt. Potatis drar åt sig mycket salt. Det ska nästan smaka översaltat.

3. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig.

4. Häll upp i en ugnsfast form och baka i ugnen på 180 grader. Känn med en sticka i gratängen för att se om den är färdig. Det tar ca 30-40 min.
Källa: Tinas Mat, SVT
Marias kommentar:
Från början tog jag två paket matlagningsgrädde 15% och 5 dl lättmjölk men har på senare tiden övergått till att enbart använda Mildas 4% matlagningsgrädde. Det fungerar alldeles utmärkt!
Gratängen blir riktigt krämig och då jag inte alltid har exakt 1,5 kg potatis så brukar jag ta 3 paket grädde, du får helt enkelt testa dig fram. Fördelen att göra dig omaket att koka upp grädden och först koka potatisen i grädden är just att stärkelsen har löst ut sig och du slipper att gratängen skiktar sig.
Reklam:
Skrivet av
Kom igång och baka med surdeg! Recept och tydliga bilder.
Receptsamling för slow cooker/crock pot
Receptsamling stekhäll och muurikka
Allt du behöver veta om att laga pizza! Recept, inspiration och tips.
Recept och inspiration till Thermomix
Recept med gröna sköna ärtor
Squash/Zucchini-recept
Recept med pumpor
Recept med värmande soppor
Grytrecept
Fisk & skaldjursrecept
Karins favoritmornar - vårt favoritbröd!
Tunnbrödsspecial - den perfekta picknickmaten!

Lämna en kommentar