Köttgryta med bacon och rött vin

Det är vinter på riktigt nu och jag fryser nästan ända in i själen! Som tur är finns det fortfarande lite tid kvar på helgerna och jag kan göra stora köttgrytor som får puttra halva dagen. Finns inget bättre sätt att tina upp; En halv flaska vin i grytan och en halv flaska till kocken ;)

Köttgryta med bacon och rött vin
1 kg högrev
1 paket bacon
2 msk vetemjöl
2 gula lökar

vatten
3 msk kalvfond

5 dl rött vin

2 palsternackor
4 morötter
1 bit sellerirot

2 burkar hela svampar

tillbehör:
potatis

Börja med att skära köttet i lagom stora bitar. Strö över mjölet och vänd runt bland bitarna lite. Skala och skär löken i klyftor.

Klipp ner baconen i bitar i en gryta och börja bryna tillsammans med en liten klick smör. Lägg ner kött och lök och låt steka med tills bitarna fått en snygg stekyta.

Häll över vin och fond och låt koka upp. Tillsätt vatten så att det täcker köttbitarna. Låt puttra i flera timmar tills köttet börjar bli mört.

Skala och skär alla rotfrukterna i mindre bitar. Lägg ner rotfrukterna och svamp och låt puttra sådär en halvtimme till.

Servera grytan med kokt potatis.

 

Long Beach Grenache Syrah Mourvèdre (nr 2054)
Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
Sydafrika
Årgång 2011
Smak: Fruktig, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, kryddor, choklad, kaffe och tobak.
Pris: 87,00 kr
Källa: systembolaget.se

Dagens vin visade sig vara ganska lätt men samtidigt smakrikt. Jag vet att vissa tycker att det är slöseri att hälla “finvin” i grytor, men har man tur/skicklighet att få tag i ett riktigt gott vin så blir ju grytan så god. Så slösa på säger jag :)

Lämna en kommentar
Reklam: